Danish Crown er sur over stigende priser

Prisen for transport af el i lokale danske netværk stiger mere end inflationen.

Danmarks største slagterikoncern beskylder elmonopoler for at tage unødvendigt høje priser for brug af lokale elnet.

Trods myndighedskrav om effektiviseringer hos netselskaberne er slagteriets udgifter til transport af strøm vokset betydeligt mere end inflationen i det omgivende samfund.

»En dansk slagteriarbejder får mere end dobbelt så meget i løn sammenlignet med en medarbejder på et tysk slagteri. Derfor er det utroligt uheldigt, at vi oplever priser for transport af strøm i de lokale elnet, som i gennemsnit for vores slagterier er steget næsten fire gange mere end prisindekset. Det forværrer vores konkurrenceevne,« siger chefanalytiker Karl Christian Møller.

Ifølge Karl Christian Møller burde effektiviseringer efter elliberaliseringen ellers have ført til priser, der faldt i forhold til inflationen eller som et minimum holdt sig under den almindelige prisstigningstakst i samfundet.

Havde ejerne af elnettene formået at fastfryse prisen på 2005-niveau, ville Danish Crowe i år kunne spare 5,4 mio. kr. på elregningen. Beregningen bygger på store forskelle.

»Vi har otte slagterier i Danmark. Her kan vi konstatere, at prisen for at få leveret el til vores slagteri i Sæby er blevet sat ned. Det på trods af, at niveauet i forvejen er betydeligt lavere end for vores slagteri ved Esbjerg, hvor priserne vokser hurtigere end prisindekset.«

Udbetalte udbytte


Det er det store elselskab Sydenergi, som leverer elektriciteten til Esbjergområdet. Det andelsejede elselskab udbetalte i 2008 og 2009 udbytte til sine kunder fra afkastet af selskabets investerede Elsam-milliarder i form af en sløjfning af betaling for transport af el de to år. Men det har ifølge Karl Christian Møller intet med prisniveauet for driften af elnettet at gøre. Penge, som nu opkræves fuldt ud hos andelshaverne.

Hos Sydenergi har man ingen planer om besparelser på driften af elnettet. Tværtimod venter endnu nogle år med prisstigninger.

»Vi opkræver det, som vi føler er nødvendigt for at sikre et stabilt og driftsikkert elnet. Det vil nok blive til et par år med pristalsreguleringer. Men vi har bl.a. foretaget betydelige investeringer i et bredbåndsnetværk, som vil give store overskud i fremtiden. Nogle af de penge kan blive brugt til nye udbetalinger i form af rabatter i nettariffen,« siger direktør Niels Duedahl fra Sydenergi.

Læs også