LO vandt ny omgang i tabersag

Tine Aurvig-Huggenberger har ikke ret til en tilsagnspension, lyder dommen fra Østre Landsret, der lægger vægt på, at den tidligere næstformand selv forlod LO før tid. Retfærdigt nok, mener en arbejdsmarkedsforsker.

Slagsmålet har varet i fire år, og parterne er nu så forslåede og fornedrede, at det eneste opløftende efterhånden er, at kampen snart er slut.

Nogenlunde sådan lyder de få linjer, som Tine Aurvig-Huggenberger og LO er enige om ovenpå endnu en runde i sagen om Huggenbergers tilsagnspension. En kamp, som hun først vandt i byretten, men i går tabte i landsretten og formentlig vil forsøge at anke til Højesteret.

»Det er ærgerligt, at sagen indtil videre har varet i fire år. Det er også derfor, at vi er så ekstraordinært skuffede over, at der ikke blev sat punktum med landsrettens dom. Det bedste, man kan sige, er, at sådan en sag ikke kommer igen, fordi LO efterfølgende har ryddet op i sit pensionssystem. Dels er det blevet mindre rundhåndet, dels er det langt mere præcist og moderne beskrevet, hvem der har retten til hvad,« siger Simon Tøgern, formand for HK/Privat, der repræsenterer Huggenberger i sagen.

Samtidig er HK medlem af LO, der så at sige slås mod sig selv og derfor ikke har tøvet med at kalde det en tabersag. En kamp fuld af fornedrelse.

»Det er klart, at det ikke er en god sag. Specielt fordi den har været så meget i offentlighedens søgelys. Men for os er det væsentligt, at ordningen har indrettet sig sådan, som vi opfattede den,« lyder det fra LO's sekretariatschef Finn Larsen i forlængelse af landsrettens afgørelse, der frakender den tidligere næstformand retten til en tilsagnspension på 5,7 mio. kr.

Langt fra pensionsalderen


Balladen begyndte i 2007, da Huggenberger tabte slaget om formandsposten til Harald Børsting og derpå forlod LO. På det tidspunkt havde hun 20 års anciennitet som tillidskvinde i fagbevægelsen og mente sig derfor berettiget til en tilsagnspension på to tredjedele af lønnen. Nej, sagde LO, for Huggenberger var ikke i nærheden af pensionsalderen - hun var i 40'erne og på vej til et andet job.

Der stod sagen i marts 2010, da byretten tilkendte Tine Aurvig-Huggenberger retten til 5,7 mio. kr., og der stod sagen igen i går, da Østre Landsret frakendte hende den omstridte ordning og pålagde HK/Privat en halv mio. kr. i sagsomkostninger.

En omstødning, der ifølge Jesper Due, arbejdsmarkedsforsker ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og organisationsstudier (FAOS), Sociologisk Institut ved Københavns Universitet, er helt rigtig.

»Jeg fulgte sagen i byretten og var overrasket over dens kendelse. Byretten tillagde ikke det historiske grundlag bag LO's ordning nogen betydning og var for mig at se heller ikke opmærksom på, at der er tale om et ansættelsesforhold i en politisk organisation. Huggenberger valgte selv at gå, fordi hun ikke blev formand. Hun kunne jo sagtens være blevet valgt til en anden post, men det ville hun ikke,« siger Jesper Due, som dog understreger, at han ikke er jurist.

Det er FOAs formand heller ikke, men Dennis Kristensen er alligevel ikke bange for at tale om en moralsk sejr.

»Fagbevægelsen administrerer andre menneskers penge og skal kunne stå på mål for reglerne. Som repræsentant for fornyelsen burde Tine Aurvig-Huggenberger selv have sørget for, at denne tvivl ikke kunne opstå,« siger Dennis Kristensen.

HK/Privat har mulighed for at søge Procesbevillingsnævnet om tilladelse til at anke afgørelsen.

»Nu skal vi lige læse på dommen, før vi kan blive skarpe på, hvad vi er mest utilfredse med. Men det er klart, at vi havde håbet på en stadfæstelse af byrettens afgørelse,« siger Simon Tøgern, som tvivler, at sagen slår skår i forholdet mellem HK og LO.

»Det ser jeg som to fuldstændigt adskilte ting.«

Blå bog


Tine AurvigHuggenberger


• Tine Aurvig-Huggenbergerer født den 17. april 1963 i Helsingør.

• Blev i 1992 valgt som formand for LO-Storkøbenhavn.

• I 1995 blev hun valgt som LO-sekretær.

• På LO's kongres i 1996 vandt hun et kampvalg om næstformandsposten. Den bestred hun indtil 2007, hvor hun tabte formandsvalget i LO til den tidligere LO-sekretær Harald Børsting med 17 stemmer. Herefter forlod hun LO.

• Siden december 2008 har hun været kommunikationsrådgiver og chef for forretningsudvikling i Primetime Kommunikation.

• Har uddannet sig som Master of Public Administration ved Copenhagen Business School de seneste år.

• Gift med arkitekt Karl Aurvig-Huggenberger. Hun har en voksen søn med sin tidligere kæreste og sambo.

Jeg fulgte sagen i byretten og var overrasket over dens kendelse.
Jesper Due,arbejdsmarkedsforsker ved FAOS, Københavns Universitet

Læs også