Krisefrygt koster tusindvis af job

Krisen har skræmt mange iværksættere fra at etablere sig med ny virksomhed. Det har kostet 41.000 job om året, vurderer Dansk Erhverv, og det skader væksten, påpeger en professor.

Tusindvis af iværksættere har været så skræmt af talen om fyringsrunder, svindende ordrebøger og konkurser, at de har skrinlagt alle planer om at åbne deres egen virksomhed.

Ud over forliste drømme har det betydet tab af tusindvis af arbejdspladser hvert år under krisen.

Det viser en analyse fra Dansk Erhverv.

Før krisen blev der i gennemsnit åbnet 28.000 virksomheder om året, men det styrtdykkede til omkring 19.000 i perioden 2009-11.

Det koster hvert år omkring 41.000 arbejdspladser, vurderer erhvervsorganisationen Dansk Erhverv og kreditvurderingsbureauet Experian.

»Finans- og gældskrisen er gået i blodet på en stor del af erhvervslivet, som har en meget forsigtig og realistisk bedømmelse af markedet. Derfor er man også tilbageholdende med iværksætteriet, der er bombet omkring 10 år tilbage. Det har på bundlinjen kostet ca. 41.000 job og svækker fremadrettet det potentielle vækstlag af små og mellemstore virksomheder i dansk økonomi,« siger Dansk Erhvervs cheføkonom, Bo Sandberg.

Erfaringer viser, at hver nyetableret virksomhed i gennemsnit har 4,5 ansatte.

Egentlig er det en naturlig udvikling, mener Torben Bager, professor ved Syddansk Universitet.

»Vi så en vending i sommeren 2010, hvor det begyndte at se bedre ud, og det fortsatte frem til sommeren 2011. Men så blussede krisen op, og iværksættere begyndte at tvivle og tænkte, at de måske skulle vente lidt med at gå i gang. I den forstand er det meget naturligt, at der har været et fald,« siger Torben Bager.

Han peger samtidig på, at det især er de små virksomheder, der bliver ramt af et af de største problemer i dansk økonomi lige nu; det kuldsejlede private forbrug.

»En meget stor del af iværksætterne koncentrerer sig i sagens natur om nærmarkedet, og derfor bliver de relativt hårdt ramt, når det danske privatforbrug går nedad,« siger Torben Bager.

Han har svært ved at vurdere, om Dansk Erhverv har ret i sin analyse af, at det har kostet ca. 41.000 job om året, at så mange iværksættere er blevet skræmt af krisen.

»Men det er generelt et tab for økonomien, at så få etablerer nye virksomheder, som kunne have bidraget til væksten,« siger Torben Bager.

Erfaringen viser i øvrigt, at halvdelen af iværksættere er forsvundet igen efter tre-fire år. De fleste er bukket under, og en mindre del har selv valgt at stoppe eller er blevet købt.

Læs også