Dansk landbrug vokser - i udlandet

Mens store dele af dansk landbrug er præget af krise, opbygger de stærkeste danske landmænd gigantiske bedrifter over hele kloden.Danmark er for dyrt, lyder vurderingen.

Danske landmænd ekspanderer i et opskruet tempo. De gør det bare ikke i Danmark, men i lande som Polen, Slovakiet, Rusland, Brasilien, Paraguay og Kina.

Mens en betydelig del af dansk landbrug er fastlåst af alt for høj gæld, faldende ejendomspriser og dårlige rammevilkår, flytter de stærke og ekspansive landmænd en stigende del af deres investeringer til udlandet.

Her har både indtjening og produktionsomfang for de danske landmænd sat rekord i 2011. Ifølge formanden for Danish Farmers Abroad, Erik Jantzen, driver foreningens medlemmer nu 350.000 hektar og producerer omkring 2,5 mio. slagtesvin uden for Danmark.

»Det er ny rekord, og endnu mere glædeligt er det, at også indtjeningen i de udenlandske selskaber har været rekordhøj i 2011. De fleste af vores medlemmer har en vækst på 15-20 pct. årligt. Uden for Danmark er der ingen landbrugskrise,« siger Erik Jantzen.

Profitabel kombination

..

Læs også