Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Vestas er tæt på USA-nedtur

Det amerikanske vindmøllemarked styrer direkte mod en nedsmeltning.

Ditlev Engel. Foto: Valdemar Jørgensen & Colourbox, Kollage: Mattias Grøndal Koncernchef i Vestas Ditlev Engel. Foto: Lars Krabbe

Det er meldingen fra flere sider, efter at amerikanske politikere forpassede noget nær sidste chance for i tide at vedtage en forlængelse af en særlig skatterabat for vindmøller.

»Min holdning er, at det var, hvad der kom igennem af væsentlige lovforslag i år. Dermed vil en vedtagelse først blive aktuel efter det amerikanske præsidentvalg i november. Det vil uvægerligt ramme markedet. Vi vil sandsynligvis komme til at se markedet faldet 70-80 pct.,« siger Michael Friis Jørgensen, aktieanalytiker i Alm. Brand Markets.

Amerikanske politikere har netop stemt om forlængelse af en generel skatterabat på indkomstskat. I den forbindelse havde vindmølleindustrien og ikke mindst Vestas-ledelsen sat næsen op efter, at de amerikanske politikere samtidig vedtog en forlængelse af den såkaldte PTC-ordning. Det skete ikke.

»Kommer en forlængelse først efter præsidentvalget, bliver 2013 lagt ned. Så bliver det en katastrofe med mere end en halvering af markedet,« siger Jacob Pedersen, senioranalytiker i Sydbank.

Der er ingen tvivl om, at Vestas-chef Ditlev Engel næppe jubler over, at PTC-ordningen igen blev skubbet ud på sidelinjen.

Drastisk melding

Ditlev Engel annoncerede sidste måned fyring af 2.335 ansatte. Samtidig varslede han fyring af op mod 1.600 amerikanske medarbejdere senere på året, hvis PTC-ordningen ikke forlænges.

Forklaringen på den drastiske melding skal man finde i det netop fremlagte 2011-regnskab, hvor USA-forretningen med en andel på knap 30 pct. af mølleleveringerne er vindmøllegigantens suverænt største marked.

Problemet for Vestas er, at selv om kalenderen kun viser februar, er tiden allerede ved at løbe ud.

Uden sikkerhed for en skatterabat kommer ordrerne for 2013 hurtigt i fare.

Den amerikanske vindmølleindustri AWEA peger på, at absolut sidste chance for en forlængelse er udgangen af marts. Herefter handler øvelsen alene om at skære forretningerne til.

Kilde til bekymring

»Det er en kilde til kæmpe bekymring. Ikke bare for Vestas, men for hele vindsektoren,« siger Jacob Pedersen.

Da Ditlev Engel sidste uge præsenterede 2011-regnskabet, havde han allerede svært ved at skjule, at troen på en hurtig forlængelse af PTC-ordningen er minimal.

»Når vi er i et år med præsidentvalg, er der mange dagsordener, som kan påvirke det her,« forklarede han om udsigten til få amerikanske politikere til at blåstemple en forlængelse af skatterabatten.

Tidligere udløb af PTC-ordningen har fjernet op mod 70 pct. af salget på det amerikanske vindmøllemarked, der efter verdens næststørste efter Kina.

BRANCHENYT
Læs også