Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Möger åbner din havelåge for Skat

Advokater og revisorer er rystede over, at regeringen vil kunne kontrollere os derhjemme.

*Skattevæsenets medarbejdere skal have lov til at bevæge sig ind på en privat ejendom for at kontrollere, om f.eks. en bunke brædder i forhaven bruges af håndværkere, som er i gang med at udføre sort arbejde for familien, der bor i huset. Det skal kunne ske uden en retskendelse.

*Folk på stedet får pligt til at oplyse cpr-nummer og vise gyldig legitimation.

*Vare- og lastbiler under fire tons skal være forsynet med navn eller logo.

*Entreprenører og håndværkere skal skilte med deres navne på byggepladser.

Ovenstående fire elementer er indeholdt i et nyt lovforslag, som regeringen og Enhedslisten står bag. Loven skal være med til at bremse op for sort arbejde.

Men lovforslaget har tændt alle alarmer hos advokater og revisorer.

De har en sjælden set stærk kritik af skatteminister Thor Möger Pedersens(SF) metoder til at komme problemerne til livs.

Mere magt end politiet

Her er et klip fra Advokatsamfundets henvendelse til Folketingets skatteudvalg, der behandler lovforslaget:

"...Forslaget er usædvanligt vidtgående. End ikke politiet er som led i forfølgningen af strafbare forhold tillagt beføjelser til at forlange en sådan legitimation fra borgernes side."

Advokatsamfundet skriver også:

"...Dette er sjældent set i et demokratisk og åbent samfund som det danske."

På kant med grundloven

Foreningen Danske Revisorer (FSR) er også hård i kritikken af lovforslaget:

”Boligens ukrænkelighed er normalt beskyttet af grundlovens § 72. Efter min opfattelse skal der meget til at fravige denne grundlæggende retssikkerhedsmæssige beskyttelse. Det er således et skråplan, at man nu vil give Skat hjemmel til den slags,” siger formand for foreningens skatteudvalg, John Bygholm og uddyber:

”Jeg har grundlæggende den klare opfattelse, at Skat’s adgang til den private bolig, kun skal være mulig efter, der er indhentet en retskendelse, hvilket også er udgangspunktet i grundloven. Vi vil derfor opfordre til, at lovforslaget bliver ændret på dette punkt.”

Lovforslagets ord om, at varevogne skal forsynes med navn eller logo hører efter revisorformandens mening til "i den bizarre afdeling."

Hvad er meningen?

Meningen med de nye magtmidler er at dæmme op for det sorte arbejde, og allerede i arbejdet med finansloven for 2012 blev regeringen enig med Enhedslisten om at gå hårdt til værks.

Lovforslaget er ifølge skatteministeren lavet, så man tillader lidt "sort" arbejde i småtings-afdelingen mod at opnå befolkningens accept af samtidig at slå ned på det mere organiserede.

Det betyder, at man nu vil tillade familie- og vennetjenester uden pengebetaling mellem parterne. Man vil også lade børn og unge kunne hjælpe til og lufte hunde uden skattepligt.

Det skal føles utrygt

I den mere barske afdeling er det ministerens intention, at det ikke må føles trygt for private at hyre sort arbejdskraft.

Derfor skal der være navn på den varebil, der holder på villavejen lørdag formiddag. Og derfor skal skattefolkene kunne komme ind i haven uden retskendelse. De skal dog ikke have adgang til huset indendøre.

Hvorfor ingen dommerkendelse?

Når regeringen vil have, at de nye beføjelser skal gælde uden retskendelse, er det fordi, det skal gå hurtigt. Snuser et par skattefolk rundt i villakvarteret og ser byggematerialer, der måske er led i sort arbejde, er det hele spildt, hvis de først skal afvente fremskaffelse af en kendelse, mener regeringen.

Hvad mener du om lovforslaget?

Er det ok, at skattefolkene skal kunne bevæge sig ind på privat grund for at tjekke synlige byggematerialer og lignende?

Og er det ok, at de skal kunne kræve legitimation og personnummer på den private grund?

Tag del i debatten herunder.

BRANCHENYT
Læs også