Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Danskerne er vilde med kopier

43 pct. af danskerne køber kopi-mærkevarer. Behov for en lovstramning, siger eksperter.

Det er o.k. at købe og bruge kopier af mærkevarer.

Det er det ifølge lovgivningen, og det er det ifølge mange danskeres moral. 43 pct. af danskere køber piratvarer, viser en meningsmåling, som Rambøll/Analyse Danmark har foretaget for Morgenavisen Jyllands-Posten.

Det tal overrasker eksperter, der advarer om, at der er behov for at stramme lovgivningen, hvis man vil problemet til livs.

»Forbrugerne har med god grund fået den opfattelse, at det er uproblematisk og lovligt at købe kopivarer. Det er ulovligt at producere og sælge kopivarer, men det er ikke ulovligt at købe dem. Når lovgivningen gør det legalt og lovligt, vil det også påvirke opfattelsen af, at det er o.k.,« siger professor Thomas Riis fra Københavns Universitet.

Skadelige varer

Der bør være en sammenhæng mellem lovgivningen og det, vi som samfund opfatter som etisk og moralsk korrekt, påpeger en anden juridisk forsker fra Aarhus Universitet.

»Kopivarer og piratkopiering er noget skidt for samfundet, for virksomhederne og for forbrugerne. Hvis man er enig i det, bør man indrette lovgivningen i overensstemmelse med det,« siger lektor Hanne Kirk Deichmann fra Aarhus Universitet.

Hun påpeger, at handlen med kopivarer ødelægger økonomien for lovlige virksomheder, og at varerne ofte er sundhedsskadelige, da de ikke bliver testet og kontrolleret. Derudover finansierer kopivarer organiseret kriminalitet.

»Min holdning er, at hvis vi skal piratkopiering og varemærkeforfalskning til livs, skal det også ramme private køb. Det kan godt være, at det bliver svært at håndhæve, men lovgivningen kan godt have en opdragende effekt. Den har en signalværdi over for forbrugeren,« siger Hanne Kirk Deichmann.

Modeindustrien kalder også på en stramning. Det er en af de brancher, der er hårdest plaget af plagiaterne.

K vil stramme

»Forbrugerne ved godt, hvad det drejer sig om, og de har et medansvar for problemet. Vi skal se på, om vi skal kriminalisere køberen f.eks. i form af bøder,« siger direktør Jens Birkeholm fra erhvervsorganisationen Dansk Detail, der repræsenterer modeproducenterne og butikkerne.

Den tidligere økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) er klar til at stramme lovgivningen.

»Det er hæleri at købe piratvarer, hvis man ved det. Derfor vil K se på, om lovgivningen skal strammes ved. f.eks. bødestraffe,« siger Brian Mikkelsen.

Det er dog ikke en holdning, som den nuværende minister på området deler.

»Det kan være vanskeligt at bevise, om forbrugeren vidste eller burde vide, at varen var en piratkopi. Jeg ønsker derfor at gå efter bagmændene og ikke forbrugerne,« siger erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF).

Bøder i Sydeuropa

Det er ulovligt at bruge kopivarer af mærkevarer i flere andre lande i Europa. Danske turister risikerer bødestraffe, hvis de bliver fanget med piratvarer i f.eks. Italien eller Frankrig. Selv om varen er købt lovligt i Danmark.

Forbrugerrådet advarer de danske politikere mod at gå den sydeuropæiske vej. Private ved ofte ikke, om der er tale om kopivarer, da de ikke har ekspertisen til at vurdere, om varen er ægte.

»Alt er ikke Vuitton-tasker til formuer. Der kan også være tale om kopier af sportssko,« siger chefkonsulent Benedicte Federspiel fra Forbrugerrådet.

Forbrugerrådet foretrækker, at myndighederne går efter producenterne og sælgerne.

»At kriminalisere almindelige forbrugere er som at skyde gråspurve med kanoner. Man skal i stedet gå efter de professionelle bagmænd.«

Bagmændene befinder sig ofte uden for de danske myndigheders rækkevidde, påpeger en ekspert.

»De er svære at identificere og befinder sig i udlandet. Derfor kunne man ønske at skride ind over for forbrugerne. Det vil være en lettelse, hvis man kan fange varerne ved grænsen,« siger professor Thomas Riis fra Københavns Universitet.

BRANCHENYT
Læs også