Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Soleventyr dræner statskassen

Solceller er en super forretning for husejere, men statskassen står til milliardlussing.

Danskerne hamstrer solcelleanlæg som aldrig før.

Med udgangen af 2011 var der opstillet 3.000 anlæg. Det tal ventes ifølge Energinet.dk at være vokset til 25.000 inden årets udgang.

Men udviklingen er en tikkende bombe under statskassen, lyder det nu fra Dansk Energi. De titusindvis af private ejere af små solcelleanlæg slipper nemlig for at betale moms, tillæg og afgifter til statskassen.

»Det er blevet alt for lukrativt for private at sætte solceller på taget. Der må trods alt være en grænse for, hvor gunstig en ordning kan være, når den bæres frem af finansiering over skattebilletten,« siger Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi.

Lussing på 3,7 mia. kr.

25.000 solcelleanlæg betyder, at statskassen med udgangen af 2012 står til at miste omkring 3,7 mia. kr. Tabet opstår, fordi husejere med solcelleanlæg kan modregne solstrøm 100 pct. i elforbruget. Dermed undgår husejerne at betale de ca. 1,35 kr. i afgifter og moms per kilowatt-time, som elkunder uden solceller betaler til staten, når elmåleren snurrer.

For en typisk husstand med solceller på taget betyder det, at statskassen hvert år går glip af 7.425 kr. Med en levetid på mindst 20 år repræsenterer hvert anlæg et tab for staten på 148.500 kr.

Signe Antvorskov Krag, formand i Dansk Solcelleforening, er glad for de nuværende regler og kan ikke se noget forkert i, at 100.000 kr. investeret i et solcelle-anlæg takket være bl.a. de sparede afgiftskroner kan veksles til billig strøm og et overskud på 170.000 kr. efter 20 år.

»Det er rigtigt, når det bliver gjort op på den måde. Jeg synes bare, at det er et meget fortegnet billede af virkeligheden, fordi det altid vil være sådan, at nogle folk har goder, som andre ikke har eller fravælger,« siger Signe Antvorskov Krag.

Ordning på lånt tid

Fortegnet eller ej, så erkender klima- og energiminister Martin Lidegaard (R), at de økonomiske rammebetingelser lever på lånt tid.

»Det er ikke noget, der varer evigt. Men det er heller ikke lige om hjørnet, at vi fjerner muligheden,« siger Martin Lidegaard, der her og nu er glad for solcellernes store succes.

Ministeren forsikrer samtidig, at ændringer ikke vil ramme husejere, som allerede har solceller på taget.

»Man skal ikke være bange for, at vi laver noget med tilbagevirkende kraft. Køber man solceller under de vilkår, der gælder i øjeblikket, kan man sove helt trygt,« siger Martin Lidegaard.

BRANCHENYT
Læs også