Facebook overvejer at åbne for børn

I dag skal alle under 13 år holde sig væk. Men millioner af børn omgår reglerne.

Foto: AP/Paul Sakuma

Skal Oskar på 10 år have sin egen Facebook-konto? Og hvad med Ellen på 9 år?

I dag er det klare svar fra Facebook »nej,« men alene i USA snyder over syv millioner børn sig alligevel til at bruge det sociale netværk og de får ofte hjælp fra deres forældre, viser tal fra de amerikanske myndigheder.

Derfor overvejer Facebook nu at åbne for børn i alle aldre, oplyser medarbejdere i virksomheden, ifølge Wall Street Journal.

Lov står i vejen

Planerne er endnu ikke officielle eller endsige godkendt af selskabets direktør Mark Zuckerberg, men Facebook undersøger om det f.eks. giver mening at tilknytte børns kontoer til deres forældres kontoer frem til en vis alder.

Køber børn ydelser bliver regningen således sendt til far og mor.

En anden mulighed er, at voksne f.eks. skal godkende nye »venner« på Facebook, og her også kan forbyde særlige programmer eller personer adgang til profilen.

Det omstridte amerikanske selskab er dog udmærket klar over, at det især i USA er et omtåleligt emne at give børn adgang til det sociale netværk.

Her forbyder en lov fra 1998 nemlig, at man overhovedet kan indsamle personlige oplysninger om børn på internettet - og det er netop, hvad Facebook gør fra alle sine brugere.

Taler med myndighederne

Ifølge officielle papirer fra de amerikanske myndigheder har Facebook foreløbigt brugt mindst 650.000 dollars, svarende til 3,8 mio. kr, på lobbyarbejde for at få ændret den amerikanske lovgivning på netop dette område.

»Vi er fortsat i dialog med vores aktieejere, myndigheder og politisk beslutningstagere om, hvordan forældre bedst kan sikre deres børn på internettet,« siger en repræsentant fra Facebook i en skriftlig udtalelse til Wall Street Journal.

Mark Zuckerberg har også tidligere sagt, at han mente, at alle børn skulle have adgang til Facebook.

»Det er en kamp, som vi vil tage på et tidspunkt,« sagde Zuckerberg for et år siden, oplyser Wall Street Journal.

Organisationer advarer

En undersøgelse fra sidste år viste, at 19 pct. af alle amerikanske 10-årige var på Facebook, 32 pct. af alle 11-årige, 55 pct. af alle 12-årige, 69 pct. af alle 13-årige og hele 78 pct. af de 14-årige.

Børnene bruger blandt andet Facebook til at spille småspil - og spillene udgør en relativt stor del af Facebooks overskud på 3,7 mia. dollars sidste år.

Flere organisationer vil dog forsøge at stoppe Facebooks forslag.

»Vi har endnu ikke den nødvendige viden og erfaring til at afgøre om sociale medier er godt eller skidt for teenagere,« siger James Styer, direktør for Common Sense Media, en organisation i San Francisco, der kæmper for børns rettigheder.

»Alene tanken, at man vil gå efter et nyt segment, når der er bekymringer blandt de nuværende brugere, er meget svært at forstå«.

BRANCHENYT
Læs også