Du kan tjene endnu mere på solceller

Revisor kalder solcelleanlæg for en af de bedste investeringer, du kan foretage. Og den kan blive endnu bedre.

Colourbox.com

Salget af solcelleanlæg går over stok og sten. Men regeringens nye skatteaftale om opskruede afskrivninger vil fyre endnu mere op under salget, lyder det fra partner i Deloitte Lars Riise.

Han forklarer optimismen med, at Folketinget netop har besluttet at øge værdien af erhvervsmæssige afskrivninger, så 100 kr. investeret i resten af 2012 og 2013 kan fratrækkes i skatten med en værdi på 115 kr. Og det er penge lige ned i lommen for private ejere af solcelleanlæg.

»Det forbedrer det økonomiske incitament til at investere i private solceller yderligere,« siger Lars Riise.

Skal få flere i arbejde

De opskruede afskrivningsregler er en del af regeringens skattereform "Danmark i arbejde". Men reglerne omfatter også private husejeres investeringer i solcelleanlæg, der skattemæssigt håndteres under den såkaldte virksomhedsordning, fremgår det af den dugfriske aftale.

»Den yderligere afskrivningsadgang omfatter også investeringer i sol-og vindanlæg inden for 25 pct. saldoafskrivning,« understreges det i aftaleteksten udsendt af finansminister Bjarne Corydon (S).

Ministeren glæder sig over udsigten til, at de øgede afskrivningsmuligheder vil skabe flere job, når virksomhederne åbner for investeringssluserne. Kritikere tvivler dog på, at det sker i det omfang, som regeringen lægger op til.

Endnu bedre investering

Til gengæld er Lars Riise ikke i tvivl om, at aftalen vil fyre endnu mere op under solcelle-kedlerne.

»Incitamentet er allerede så stort, at det er en meget fornuftig investering at foretage. En af de bedste du kan lave, og det her vil få nogle af de sidste tvivlere med. Det er der ingen tvivl om,« siger Lars Riise, der er blandt landets førende, når det gælder solcelleanlæg og skat.

Siden nytår er der allerede installeret mere end 4.500 nye solcelleanlæg, og før vedtagelsen af Folketingets øgede afskrivningsregler forventede Energinet. dk, at 2012 vil byde på 22.000 nye anlæg.

Dræner skattekassen

Hvor tallet nu ender, har ingen i branchen noget bud på for nuværende. Til gengæld står det klart, at udviklingen næppe er godt nyt for Bjarne Corydons ministerkollega, skatteminister Thor Möger Pedersen (SF).

Allerede i dag betyder den eksplosive vækst i antallet af private solcelleanlæg, at statskassen de næste 20 år står til at miste op mod 3,7 mia. kr. i afgifter og moms alene fra de 25.000 anlæg, som ventes at være på plads inden årets udgang.

Årsagen er, at hver gang private husejere producerer en kilowatt-time solstrøm, går statskassen glip af omkring 1,35 kr. i afgifter, tillæg og moms.

Udsigten til en milliardlussing har allerede fået klima-og energiminister Martin Lidegaard (R) til at udtale, at solcelleordningen lever på lånt tid - det var før, afskrivningerne blev øget til 115 pct. frem til 2014.

Læs også