Obligationer: Rentestigning i hele Europa

Det danske obligationsmarked lagde sig tirsdag i baghjul af Tyskland.

Renterne steg over en bred kan i hele Europa med Spanien og Italien som trækheste, mens renterne i Tyskland og Danmark fulgte med et stykke af vejen. Baggrunden skal ses i kreditvurderingsinstituttet Fitch, som har truet med at nedgradere hele eurozonen inklusiv de nuværende AAA-lande, hvis ikke de europæiske politikere kan demonstrere politisk vilje til at løse gældskrisen.

Renten på den toneangivende, danske statsobligation, 3-21'eren, lukkede tirsdag i 1,28 pct., hvilket var 11 basispoint mere end ved lukketid mandag og 8 basispoint mere end ved åbningen tirsdag morgen.

De danske renter fulgte dermed de tyske tæt, idet de tilsvarende papirer hos den sydlige nabo i dagens løb steg 12 basispoint.

- Det, vi ser i rentemarkedet, er bemærkelsesværdigt. Det er nyt, at renterne også stiger i Tyskland og Danmark. Det har jo ikke skortet på kommentatorer, der har sagt, at der er tale om en boble og spurgt sig selv om, hvor længe det varer ved. Men præcist hvornår det vender, er svært at spå om, siger chefrådgiver Michael Borre fra Nordea.

Udviklingen i Spanien vurderes som værende af afgørende betydning. Krisen kradser fortsat i landet, hvilket klart kan aflæses i renten på den tiårige statsobligation, der tirsdag rundede rekordhøje 6,73 pct. før renten sate sig med 6,67 pct. efter en stigning på hele 21 basispoint. Dermed er renten steget 51 basispoint på bare to dage.

- Først smides der 100 mia. euro efter de spanske banker, og alligevel sætter de spanske renter rekord. Det påvirker os, siger Michael Borre.

I Italien var udviklingen den samme blot med knap så kraftigt udslag. Den tiårige rente steg 14 basispoint til 6,14 pct.

Læs også