0

Vi betaler gerne, selvom det er gratis?

Danskerne er villige til at hive pengepungen frem for at få det bedste.

Selvom Anne Birkø har haft et godt forhold til den sundhedsplejerske, kommunen kunne tilbyde, har hun alligevel valgt at købe sig til flere gode råd fra en privat sundhedsplejerske.

"Der er jo begrænsede ressourcer i kommunen, og jeg følte, at jeg havde brug for mere, end de kunne tilbyde," siger hun til Jyllands-Posten.

Det handler om arbejdstider

Netop den begrundelse har Lisbeth Willumsen hørt mange gange før. Hun er blot én ud af et stigende antal sundhedsplejersker og jordmødre, der vælger at praktisere privat i stedet for offentligt. Og ofte bliver hun kontaktet af mødre, der enten ikke føler, at de er blevet hjulpet nok, eller simpelthen gerne vil have en mere fleksibel ordning.

"Det handler tit om arbejdstider. Vi har mulighed for at komme om aftenen, når far er hjemme eller i weekenden, og der lukker det offentlige jo som regel," siger Lisbeth Willumsen, som også er formand for Privatpraktiserende sundhedsplejersker i Danmark.

"Det handler tit om arbejdstider. Vi har mulighed for at komme om aftenen, når far er hjemme eller i weekenden."

Lisbeth Willumsen
Flere private ydelser

På Dansk Sundhedsinstitut i København tror projektchef Charlotte Bredahl Jacobsen hurtigt, at tendensen vil brede sig til andre områder end småbørnspleje. Danskerne er langt mere krævende og bevidste brugere af sundhedsydelser nu, end de nogensinde har været før. Og de er ikke så optagede af, om ydelserne er offentlige eller private, men hvad de får ud af dem.

"Det er jo en generel samfundstendens. Vi er gode borgere, når vi er kreative, deltagende og tager ansvar for vores eget liv på kryds og tværs. Og det skal vi også, når vi bliver syge. Derfor har mange fundet ud af, at der er et stort marked for sundhedsydelser," siger Charlotte Bredahl Jacobsen.

Hvad synes du om, at danskerne i stigende grad betaler for sundhedsydelser? Bland dig i debatten.

BRANCHENYT
Læs også