Fødevarebranchen raser over ny afgift

Fødevarebranchen advarer mod øget grænsehandel, fyringer og dårligere konkurrenceevne.

FIND ANDERS

Grænsen er ikke bare nået; den er passeret for længe siden.

Det er budskabet fra både arbejdsgiver og –tager i fødevarebranchen, som under overskriften ”Den afgiftsbelagte hotdog” brugte Folkemødet i Allinge på Bornholm til at sætte fokus på mængden af fødevarerafgifter i almindelighed og den kommende sukkerafgift i særdeleshed.

»Vi har i forvejen et højt afgiftsniveau på fødevare, og med sukkerafgiften kommer vi op på et plan, der er helt uacceptabelt. Det er en meget voldsom  overreaktion, når man sammenligner provenuet med effekten af afgiften,« siger direktør i DI Fødevarer Ole Linnet Juul.

Skatteskrue

Han advarer mod, at det kommer til at koste omsætning og op mod 5.000 arbejdspladser at indføre afgiften, som skal give en god milliard til statskassen. Den vil derudover få endnu flere danskere til at storme ned over grænsen. Ifølge beregninger, DI har fået foretaget, vil en dansk husstand kunne spare 2.600 kr. om året ved at gøre de samme indkøb i Tyskland, og for nyligt viste en opgørelse, at hver tredje øl og sodavand i Danmark er solgt i Tyskland.

DI får opbakning fra fagforeningen Nærings og Nydelsesmiddelarbejder Forbundet, som især frygter for medlemmernes arbejdspladser:

» Man har lavet en generel skatteskrue. Den forrige regering har skylden, for den startede med fedtafgiften, og det gør det nemt at fortsætte med den slags afgifter, når man skal finde nogle penge,« siger Jens Peter Bostrup, der er næstformand i NNF.

Han har svært ved at forestille sig, at sukkerafgiften ikke bliver en realitet 1. januar næste år, men han er mere bekymret for, at de vedtagende afgifter ikke bliver afskaffet igen.

»Det bliver svært at undvære de penge igen, og derfor tror jeg ikke, afgifterne forsvinder igen,« siger han.

Hverken DI eller NNF har nogen vurdering af, hvor mange arbejdspladser fedtafgiften, der har eksisteret i nogle år, er skyld i.

K fortryder fedtafgift

Både DF og de Konservative stillede op som hotdog-grilmestre og her er der også modstand mod den nye afgift. Den tidligere konservative justitsminister, Brian Mikkelsen, fortryder lige frem den forrige regerings beslutning om at indføre fedtafgiften.

»Jeg fortryder, at vi indførte afgiften, fordi det har været med til at skade virksomhedernes konkurrenceevne. Men den var nødvendig for at give skattelettelser,« siger Brian Mikkelsen.

Læs også