Upopulære afgifter svære at slippe af med

Venstre, Konservative og DF fortryder fedtafgiften, men den tidligere skatteminister kan ikke finde pengene.

LIND OLE

»Det ville være godt, hvis vi havde gjort det anderledes, men jeg kan ikke sige, at vi med et slag har en milliard eller halvanden til at fjerne den.«

Ordene kommer fra Venstres gruppeformand Kristian Jensen. I 2009 var han skatteminister i den blå regering, der indførte fedtafgiften for at give skattelettelser. I dag fortryder han på linje med både De Konservative og Dansk Folkeparti, at den overhovedet blev indført.

Men den forklaring er en billig omgang, når man spørger fødevarebranchen.

»Fedtafgiften er fuldstændig håbløs og bør tages af bordet. Oven på de politiske udmeldinger må de levere et resultat. Kan de ikke det, må de bruge kræfterne på at forhindre sukkerafgiften, « siger direktør i DI Fødevarer Ole Linnet Juul, med henvisning til den nye regerings afgift, der ventes at træde i kraft 1. januar næste år.

Han peger også på, at fedtafgiften er så svær at administrere, at hver hverken virksomheder, revisorer eller skat kan finde ud af det.

Heller ikke Jens Peter Bostrup, der er næstformand i NNF, tror på, at politikerne vil ændre afgifterne.

»Man har lavet en generel skatteskrue. Det bliver svært at undvære de penge igen, og derfor tror jeg ikke, afgifterne forsvinder,« siger han.

Branchen frygter, at de øgede afgifter vil betyde fyringer og øge den i forvejen boomende grænsehandel.

Læs også