Rentefesten fortsætter

Danske boligejere nyder godt af, at krisen i Sydeuropa trækker ud.

CHRISTOFFERSEN EMIL RYGE

Rentefesten er langt fra slut for boligejerne. Der er nemlig udsigt til, at det rekordlave renteniveau vil fortsætte i hvert fald et år endnu.

"Længere tør vi ikke se frem," som økonom i Nykredit Johan Juul-Jensen udtrykker det over for epn.dk. Og det budskab er Nykredit ikke alene om. Samme holdning har man i BRFkredit og Realkredit Danmark.

I det næste år fortsætter renten med at være rekordlav. Realkredit Danmark har sat tal på i en intern renteprognose, som epn.dk kan offentliggøre her.

Se prognosen her

I dag er kontantlånsrenten 0,56 pct. for et flekslån. Den falder yderligere i løbet af de næste tre måneder, men ventes at stige svagt ende på 0,70 pct. om et år. De øvrige flekslån med længere varighed vil også være lidt dyrere at optage om et år. Men et F5-lån, der sikrer en fast ydelse i fem år, vil altså kunne optages til en rente på blot 1,5 pct.

Køb sikkerhed

Men i alle realkreditinstitutterne anbefaler man ikke mindst nye kunder at benytte sig af lejligheden til at tage fast forrentede lån. I øjeblikket kan man få et 30-årigt 3 pct. lån til kurs 96. Cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig mener derfor, at der er tale om en historisk mulighed for boligejerne.

"Det har aldrig været billigere," siger han med henvisning til, at 3 pct. lånet fortsat er i spil.

Det er Johan Juul-Jensen enig i.

"Man skal hele tiden huske på, at fleksrenten har været over 5 på et tidspunkt, og det er derfor ikke sikkert, at det rekordlave niveau fortsætter. Vores anbefaling er helt klart at vælge sikkerhed," siger Johan Juul-Jensen.

Vores anbefaling er helt klart at vælge sikkerhed.

Johan Juul-Jensen, økonom, Nykredit

Men usikkerheden er fortsat stor, og det skyldes frygten for et kollaps i Sydeuropa.

Stor usikkerhed

Den usikkerhed gør, at investorer flygter til bl.a. Danmark, der er en sikker havn - ikke mindst fordi vi står uden for euroen. Og selv om det er på en trist baggrund, så høster vi faktisk fordelen af at have en stærk og lande som Grækenland, Spanien og Portugal har en svag økonomi, understreger økonom i BRFkredit Mikkel Høgh over for epn.dk.

"Vi forventer lave renter det næste år med risiko for store udsving som følge af gode og dårlige nyheder. På lidt længere sigt tror vi på stigende renter, men kun et niveau således, at man vil tale om at renterne fortsat er ganske lave. Så vi tror på marginale rentestigninger 12 måneder frem."

Der skal skæres i Grækenland

Dybest set burde valget i Grækenland, der sikrede et flertal bag euroen, have medført faldende obligationskurser. Men det skete ikke, og det kom lidt bag på økonomerne.

I Nykredit mener man, at den efterhånden lange krise har gjort investorerne nervøse.

"Der er fortsat meget usikkerhed. Godt nok er valget i Grækenland afgjort, men der er fortsat stor uklarhed om, hvad regeringen vil og hvor meget den vil skære i de offentlige budgetter."

BRANCHENYT
Læs også