Gyldne udsigter for flekslånere

Boligejere med flekslån kan sove roligt - i hvert fald i et år.

Foto: Casper Dalhoff

De omdiskuterede flekslån er ved at udvikle sig til en historisk god forretning. Og det er ikke slut endnu.

Ifølge Realkredit Danmarks renteprognose er der oven i købet udsigt til, at renterne falder yderligere det næste halve år. Udviklingen kan forstærkes af, at Nationabanken netop har sat obligationer til salg til en negativ rente. Det vil i sig selv være med til at presse renterne nedad - også på boliglån.

Ekstrem lav rente

Kontantlånsrenten på et F1-lån er i dag 0,56 pct. Den ventes at falde yderligere til 0,40 i løbet af tre måneder og derefter stige svagt til 0,70 pct. i løbet af et år. Det populære F5-lån fortsætter også med at være billigt. I dag er kontantlånsrenten 1,28. Den ventes også at falde i løbet af tre måneder for derefter at stige svagt i løbet af et år til 1,50.

Renten på flekslån hænger nøje sammen med den korte rente, som den europæiske centralbank (ECB) og nationalbanken bruger som styringsredskaber. Og det er en del af forklaringen på, at renten fortsat er ekstremt lav, understreger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig over for epn.dk.

Han understreger, at prognosen skal tages med et forbehold, fordi der generelt er stor usikkerhed på finansmarkederne.

Vi har en forventning om, at ECB-renten sættes ned på det kommende møde.

Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom, Realkredit Danmark

"Vi har en forventning om, at ECB-renten sættes ned på det kommende møde - og måske også introducerer flere likviditetstilførsler til den finansielle sektor. Det kan presse pengemarkedsrenterne en tand ekstra ned og dertil kommer også, at der er en vis sandsynlighed for nye selvstændige renteaktioner fra Nationalbanken herhjemme," siger Christian Hilligsøe Heinig.

Han peger på, at også kurserne på de obligationer, der ligger bag ved flekslånene kan svinge meget.

"Fleksrenten har været helt ned i 0,4 pct., men er steget noget siden da," siger RDs cheføkonom.

Trods den rekordlave fleksrente anbefaler alle realkreditinstitutter fortsat, at ikke mindst nye boligejere køber sikkerhed ved at tage et fast forrentet lån.

Billigste 30-årige lån er 3 pct. obligationen med en effektiv rente på 4,03 pct. før skat. 1. års ydelse før skat er godt 61.000 kr. for et lån på 1 mio. kr. Samme ydelse for et F1-lån er knap 44.000 kr.

Se renteprognosen her:

BRANCHENYT
Læs også