Danskerne vender flekslån ryggen

Boligejerne har kastet sig ud i stor konverteringsbølge.

Foto: Sanne Vils Axelsen, Colourbox

De rekordbillige fastforrentede boliglån har atter vundet indpas hos danskerne efter, at flekslånene i en årrække har været den foretrukne lånemetode.

Det synes i hvert fald at være konklusionen på en opgørelse fra Spar Nord og realkreditinstituttet Totalkredit, der er landets største udbyder af lån til private i forbindelse med finansiering af en ejerbolig.

Flere fastforrentede

Siden nytår har boligejerne konverteret og nytegnet 140 pct. flere lån end i samme periode sidste år hos Totalkredit, og mere end halvdelen af de udbetalte lån er nu fastforrentede. Det skal ses i kontrast til, at andelen af de variabelt forrentede lån, der blev optaget i 2011 blot var omtrent 25 pct.

Det er ikke overraskende de rekordlave renter på fastforrentede lån, der har gjort udslaget.

"Mange boligejere har tilsyneladende ventet på at få renten helt i bund, og det har vi så fået her i 2012, hvor renten har slået den ene bundrekord efter den anden," siger chefanalytiker i Spar Nord Martin Lundholm.

Sikker havn

Dansk økonomis internationale status som såkaldt sikker havn i en tid med en eskalerende europæisk gældskrise gjorde det tidligt i 2012 muligt for realkreditinstitutterne at åbne for fastforrentede lån på 3,5 pct. med en løbetid på 30 år. Siden fulgte så det endnu lavere lån på 3 pct.

Det har skabt en reel konverteringsbølge, som nu kan mærkes hos långiverne.

"Vi har i dag en situation, hvor boligejere kan låse renten fast på 2-2,5 pct. i 15 år eller 3-3,5 pct. i 30 år. Og nu ser det ud til, at boligejerne har fået øjnene op for den mulighed og sikrer sig med fast rente," siger Martin Lundholm.

Flekslånene er fortsat de billigste på kort sigt, men Spar Nord anbefaler, at man tænker langsigtet, når det kommer til boligfinansiering.

BRANCHENYT
Læs også