Arla: Sukkerafgift kan koste mange jobs

En kommende sukkerafgift vil udløse et omsætnings-tab på 300 mio. til Arla.

Foto: Colourbox

Mens der fortsat er politiske sonderinger på Christianborg om indførelse af den planlagte sukkerafgift eller ej, fastslår Arla Foods, at en vedtagelse vil koste mejerikoncernen tab af både omsætning og arbejdspladserne.

Som den nuværende politiske plan er, vil en liter frugtyoghurt stige ca. 5 kr. med en sukkerafgift.

Koncernens vurdering er, at det vil svare til en nedgang i salget på knap 20 mio. kg årligt.

"Vi baserer vores vurdering ud fra Skatteministeriets tal om afgiften. Og konsekvensen af en sådan sukkerafgift er et dyk på 300 mio. kr. i vores danske omsætning," mener Arlas chef for det danske marked Peter Giørtz-Carlsen.

Han vil ikke sætte præcise tal på, hvor mange stillinger der kan komme i fare med et sådant dyk i salget som konsekvens af en ny sukkerafgift.

"Men tallet kan desværre blive trecifret," siger Arla-chefen.

Mejerikoncernens produktion af youhurt er især koncentreret om dets anlæg i Århus-forstaden Brabrand.

Peter Giørtz-Carlsen mener, at der kan blive tale om en reduktion på 20 pct. i den nuværende produktion på mejeriet i Brabrand.

"Det vil være urimeligt at brandbeskatte ud fra et færdigvareprodukts samlede vægt i stedet for mængden af tilsat sukker. Det giver ingen mening set fra et sundheds-synspunkt. Forbrugerne kunne eksempelvis købe naturel yoghurt og selv putte strøsukker på - og uden afgift," mener Arlas danske chef.

Også en række branche- og erhvervsorganisationer advarer mod sukkerafgiften.

Den har i weekenden været et forhandlingsemne i skattereformen mellem V og K på den ene side samt regeringen på den anden.

Dog uden at der er opnået en aftale om at ændre den planlagte sukkerafgift, der følger efter en lignende fedtafgift som allerede er ført ud i livet.

Læs også