Bankoprydder til kritikere: Narrehatte

Finansiel Stabilitets formand kalder kritikken "dumhed i koncentreret form".

Henning Kruse Petersen. Foto: Mik Eskestad

Det kan være, der kommer en sag eller to mere som den her.

Udtalelsen kom fra Finansrådets direktør, Jørgen Horwitz, dagen efter, at Roskilde Bank gik ned i sensommeren 2008.

Bagklog fire år senere kan man trække på smilebåndet over, at vurderingen var blandt de mest pessimistiske i dagene efter krakket.

Den sjællandske bank var den første siden Landmandsbanken i 1928, der blev overtaget af den danske stat.

Og Roskilde Bank var en enlig svale, lød det.

»Et helt enestående tilfælde,« forsikrede Jan Kondrup, direktør i Lokale Pengeinstitutter, mens Danske Bank-direktør Peter Straarup mente, det var forkert at tale om en international bankkrise: Krisen mindede om den i 1990’erne, og der var alene tale om dårligt bankhåndværk.

»At lave en formel stats- eller nationalbankgaranti vil være absolut skadeligt. Det er vigtigt, at bankstrukturen er sådan, at indskyderne tænker over, hvem de betror deres penge. En fast garanti vil være carte blanche til at køre en bank dårligt,« lød det derfor fra Peter Straarup.

Men så krakkede EBH Bank, og regeringen besluttede med et bredt flertal i Folketinget bag sig at oprette Finansiel Stabilitet til at tage sig af afviklingen af den nordjyske bank.

»Vi havde i efteråret 2008 en oplevelse af, at vi skrev historie. Vi havde jo kun, hvad der senere blev kendt som bankpakke I at forholde os til. Men vi var dog ikke helt uden kendskab til branchen, og vi indså nok, at EBH Bank næppe ville forblive enebarn,« siger Jørn Astrup Hansen, der blev indsat af staten til at rydde op i netop EBH Bank.

»Hvis jeg retrospektivt skal sætte tal på, tror jeg, at vi dengang forestillede os, at Finansiel Stabilitet kunne komme til at omfatte en håndfuld pengeinstitutter,« siger han.

Blev noget helt andet

Men så krakkede Fionia Bank. Og Løkken Sparekasse. Og Gudme Raaschou Bank. Og …

I alt har Finansiel Stabilitet overtaget kontrollen med hele eller dele af 12 banker, der er gået ned under krisen.

Den statslige afviklingsbank er med en balance på 43,5 mia. kr. i dag den syvendestørste bank i Danmark, større end banker som Arbejdernes Landsbank og Vestjysk Bank.

Finansiel Stabilitet har nu næsten 500 ansatte, men for nylig konkluderede ledelsen, at en fjerdedel af medarbejderne kan skæres væk, og den lancerede derfor en større spareplan.

Professor Henning Jørgensen fra Institut for Statskundskab ved Aalborg Universitet mener, at Finansiel Stabilitet på mange punkter er kommet ud af kontrol, og at ministre på stribe har forsømt at føre tilsyn med selskabet.

»Det er et selskab, der er oprettet med det succeskriterium, at det kunne afvikle sig selv, men som en eller anden gøgeunge har den vokset sig ret så stor. Der er behov for en alvorlig gennemgang af det hele,« siger han.

Professor Anders Drejer fra Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet er enig i vurderingen.

»Enhver organisation har en tendens til at reproducere sig selv, medmindre der er en vagthund på, og det er det, man ser med Finansiel Stabilitet, for hvem vogter vagthunden,« spørger han.

Formanden for Finansiel Stabilitet, Henning Kruse Petersen, raser over kritikken.

»Det har de ingen indsigt i, det har de ingen forstand på, og det er de ikke professorer i. Så kan jeg ikke udtale mig meget tydeligere. De der narrehatte, der kommer fra det ene og det andet sted og udtaler sig om alle mulige andres gøremål, har jeg ingen respekt for, for de har ikke indsigten til at gøre det,« siger Henning Kruse Petersen.

Hvem skal man så spørge, hvis man vil have en uvildig vurdering af det?

»Byg jeres vurdering på, hvad I selv følger med i, og lyt til dem, der har forstand på det. Jeg kan ikke sige, om vi har været 25 for meget eller 50 for lidt. Det er der ingen, der kan sige noget om, for du kan ikke sammenligne Finansiel Stabilitet med noget som helst andet. At sige, at det er kommet ud af kontrol, er brødnid og dumhed i koncentreret form,« siger Henning Kruse Petersen.

Minister afviser kritik

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF), der er det politiske overhoved for Finansiel Stabilitet, afviser også kritikken. Han henviser til, at Rigsrevisionen i sin seneste rapport ikke fandt anledning til at kritisere antallet af medarbejdere.

»De kommer frem til, at Finansiel Stabilitet er drevet professionelt og sparsommeligt, og normalt tager man for pålydende, hvad Rigsrevisionen siger,« siger Ole Sohn.

Der er vel omvendt en grund til, at man pludselig kan skære 25 pct. af medarbejderne væk?

»I og med, at Finansiel Stabilitet er vokset voldsomt, giver det god mening, at man på et tidspunkt eller løbende ser på, hvordan man kan optimere driften af virksomheden, så den fortsat er sparsommelig. Det synes jeg kun er rosværdigt, og det er et udtryk for, at de tager deres opgave alvorligt,« siger han.

Læs også
Top job