Boligejerne får et pusterum

Boligpriserne er steget fra marts til april, men der er lang vej endnu.

Beskedne stigninger i boligpriserne fra marts til april er kun et plaster på såret på det blødende boligmarked. Foto: Jan Dagø

Der er godt nyt for boligejerne. Fra marts til april steg priserne både på enfamiliehuse og ejerlejligheder med 1,3 pct., oplyser Danmarks Statistik.

Også det ekstremt trængte sommerhusmarked har fået det bedre med prisstigninger på 1,4 pct.

"Det er gode nyheder og vidner om, at boligmarkedet langsomt er ved at tø op. Inden vi lader champagnepropperne springe, vil det dog være rat at se noget stabilisering i tallene. Ser man over på tallene over de sidste tre måneder sammenlignet med forrige kvartal, er parcelhusene faldet med 0,5 pct., mens ejerlejlighederne er steget med 1,2 pct. Sommerhusene er faldet med 1,6 pct. over de sidste tre måneder," siger Mikkel Høegh, der er seniorøkonom i BRFkredit.

Prisfald det seneste år

Det var de gode nyheder. For der er mange udfordringer.

Men ser man på det seneste år, er priserne på parcelhuse faldet med 7 pct. ejerlejligheder med 3,1 pct. og sommerhuse med 7,4 pct.

Vi kan ikke udelukke nye prisfald. Især usikkerheden om den økonomiske udvikling i Europa kan smitte af på boligmarkedet

Ane Arnth Jensen, direktør, Realkreditrådet

I Realkreditrådet har man da heller ikke svært ved at holde armene nede trods fremgangen i april.

Måske nye fald

"Man skal selvfølgelig være varsom med at konkludere på baggrund af et enkelt månedstal. Men det er positivt, at priserne stiger i april. Det giver håb om bedre tider på boligmarkedet," siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

"Den negative udvikling i det seneste år skyldes store prisfald i anden halvdel af 2011. I starten af 2012 har der været tegn på, at priserne er ved at stabilisere sig. Boligmarkedet bliver hjulpet af de rekordlave renter på realkreditlån. En færdigforhandlet skattereform bidrager også positivt, da det mindsker usikkerheden om boligkøbernes økonomi. Alligevel kan vi ikke udelukke nye prisfald. Især usikkerheden om den økonomiske udvikling i Europa kan smitte af på boligmarkedet,” fortsætter Ane Arnth Jensen.

I en tåge

I Realkreditforeningen er man heller ikke optimist.

"Boligmarkedet er indhyllet i en tåge af usikkerhed i øjeblikket. Det gælder bl.a. gældskrisen i Sydeuropa, som vi ikke har megen indflydelse på," siger direktør i Realkreditforeningen, Karsten Beltoft.

Læs også
Top job