Hvornår stiger boligpriserne?

Boligmarkedet har det dårligt, men hvornår vender det?

Der er efterhånden flere positive tegn på, at boligmarkedet vender. Men der er også tegn på det modsatte, og selv i realkreditsektoren er man ikke specielt optimistisk. Foto: Tariq Mikkel Khan

Krisen har bidt sig fast på boligmarkedet. Men hvad skal der til for at få krisen til at lette og boligpriserne til at stige igen?

Epn.dk har spurgt to eksperter, Ane Arnth Jensen, der er direktør for Realkreditrådet og Karsten Beltoft, der er direktør for Realkreditforeningen.

Realkreditrådet repræsenterer de gamle realkreditinstitutter og Realkreditforeningen de bankejede institutter. Men optimismen er svær at få øje på selv i en branche, der har det bedst, når det går godt på boligmarkedet.

Først i 2013

"Jeg tror, der går et godt stykke tid, før det vender. Det bliver ikke i år, vi skal ind i 2013, siger direktør i Realkreditforeningen Karsten Beltoft.

"Der er mange ting, som spiller ind, og det vil være ren woodoo at spå om, hvornår det vender," siger hans direktørkollega i Realkreditrådet, Ane Arnth Jensen.

Jeg tror, der går et godt stykke tid, før det vender. Det bliver ikke i år, vi skal ind i 2013

Karsten Beltoft, direktør i Realkreditforeningen

Men hvad trækker op, og hvad trækker ned?

Først det positive:

Danmarks Statistik har netop offentliggjort en statistik, der viser, at priserne på alle ejendomstyper er steget på landsplan fra marts til april. Parcelhuse og ejerlejligheder er steget med 1,3 pct., sommerhuse med 1,4 pct.

Men månedstal er ekstremt usikre, og både Realkreditforeningen og Realkreditrådet advarer om at overfortolke dem.

Mere interessant er det måske, at boligmarkedet i København og Nordsjælland viser styrke. Der er tegn på stigende priser, og det bekræftes af de officielle salgstal. Det er værd at hæfte sig ved, mener Ane Arnth Jensen.

"Når boligmarkedet er vendt de seneste 10-12 år, er det først sket i København og Nordsjælland. Det er der, man først har set en vending både i opadgående og nedagående retning. Så det er interessant at konstatere, at priserne er steget," siger Ane Arnth Jensen.

Så det negative:

Karsten Beltoft:

"Der er en tåge af usikkerhed på boligmarkedet. Det er i høj grad drevet af negativ psykologi."

Direktøren i Realkreditforeningen tror, markedet tidligst vender i 2013.

"Det er et godt tidspunkt at købe bolig på, for det er relativt billigt. Derfor er det tankevækkende, at markedet har det så dårligt."

Afklaring på grundskyld

Karsten Beltoft glæder sig over, at der er kommet en skattereform. Det giver ro. Men han mangler afklaring på boligskatterne ikke mindst grundskylden.

"Grundskylden vil stige ganske dramatisk i de kommende år, og jeg tror, at mange vil få et chok. Det gælder ikke mindst på Frederiksberg, hvor situationen er helt grotesk. Men også mange andre boligejere vil få et chok med årene."

Eksperterne

Der er er to interesseorganisationer i den danske realkreditsektor.

Realkreditforeningen har tre medlemmer: Realkredit Danmark, Nordea Kredit og LR Realkredit.

Realkreditrådet har også tre medlemmer: BRFkredit, DLR Kredit (landbrug) og Nykredit/Totalkredit.

Grundskylden indgår ikke i det netop indgåede skatteforlig, men der har været forslag fremme om at fastfryse den. Gør man det, vil man for alvor kunne sætte gang i boligmarkedet, mener Karsten Beltoft.

Mange ting spiller ind

Ane Arnth Jensen ser også gerne en afklaring af grundskylden, men advarer om at stirre sig blind på enkeltelementer.

"Det siger sig selv, at jo højere beskatning man har af boliger, desto mere vil det påvirke priserne i nedadgående retning. Men der er masser af faktorer, som spiller ind ikke mindst makroøkonomiske forhold. En løsning af den økonomiske krise i Sydeuropa spiller blandt andet ind. Det er meget komplekst," siger Ane Arnth Jensen.

Læs også
Top job