Butiksansatte tvinges til at snyde kolleger

Med udspekulerede tests krænker Aldi sine medarbejdere, skriver Avisen.dk

Medarbejderne tvinges til at forsøge at snyde deres kolleger, der som en konsekvens kan miste jobbet. Foto: Mik Eskestad

Det er fast praksis i de ca. 250 Aldi-butikker i Danmark at gennemføre såkaldte testkøb, hvor ledelsen tvinger nyansatte til at snyde kolleger, der som konsekvens kan miste jobbet.

"Det er helt forkert, at man presser medarbejderen til at gøre noget så ubehageligt overfor kollegerne. Det hører ingen steder hjemme, og vi tager afstand fra det," siger Pia Thurøe, formand for HK Handel Midt, til Avisen.dk.

Andre supermarkeder foretager også forskellige former for 'hemmelig' kontrol. De fleste anvender dog eksterne firmaer eller professionelle butiksdetektiver. Samtidig afholder de sig fra at fremprovokere fejltagelser - med mindre der er konkret mistanke om overdreven sjusk eller svindel hos en enkelt medarbejder.

Kontrollen

Når arbejdsgivere anvender kontrolforanstaltninger over for medarbejdere, er det et krav, at det foregår vilkårligt, ikke må være krænkende, og ikke må medføre gener for den enkelte medarbejder. Det oplyser Peter Breum, der er advokat med speciale i ansættelsesret.

Med testkøbene overtræder Aldi på alle måder de almindelige spilleregler for kontrol af medarbejdere, mener han.

"Der er et grundlæggende retssikkerhedsmæssigt problem i, at man forsøger at fremprovokere fejltagelser," siger Peter Breum til Avisen.dk.

Jagt på medarbejderne

Hos konkurrenten COOP oplyser sikkerhedschef Jens Jakob Andersen, at man ikke lader egne medarbejdere udføre kontrol eller testkøb. Derudover afholder man sig helt fra at fremprovokere fejltagelser.

"Vi anvender testkøb, men vi jagter ikke vores medarbejdere. Og slet ikke med sådanne metoder, det er ganske enkelt for lumsk," siger Jens Jakob Andersen til Avisen.dk.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Aldi-direktør Jan Lund.

 

Læs også