Usædvanlig rente skyder håb i sænk

Investorerne er villige til at betale penge for at låne Danmark penge.

Investorerne købte danske obligationer med negative renter for milliarder. Tegning: Niels Bo Bojesen

For anden gang inden for få uger har Nationalbanken solgt obligationer med en negativ rente.

Det skete, da investorerne købte for 3,65 mia. kr. af de toårige papirer med en negativ rente på 0,05 pct. Ligeledes blev der langet nye 10-årige indeksobligationer over disken for 1,8 mia. kr. til en rente på minus 0,05 pct.

Det er alt andet end et godt tegn for økonomien i eurozonen, der i hvert fald på aktiemarkederne har syntes at være i bedring på bagkant af EU-topmødet i sidste uge.

"Det er meget, meget usædvanligt, og det er paradoksalt, at investorerne er så bange i øjeblikket, at de er villige til at aflevere nogle penge til en stat for at være sikker på at få dem tilbage," siger cheføkonom i FIH Erhvervsbank Christian Tegllund Blaabjerg til epn.dk.

Markedet tager fejl

Han peger på, at de negative renter og det faktum, at Danmark som et af få lande med AAA-rating hos alle ratingbureauerne fortsat er at betragte som sikker havn, er et klart signal fra investorerne om, at de ikke var tilfredse med udfaldet af EU-topmødet.

En positiv udvikling på flere aktiemarkeder - ikke mindst i fredags - har ellers givet en indikation af, at eurozonen var på vej mod bedring. Men det tvivler cheføkonomen på.

"Jeg mener, at  aktiemarkedet tager fejl, for der er ikke noget ændret efter topmødet. Alle tiltagene fra topmødet træder først i kraft den 1. januar 2013, bortset fra, at man besluttede, at ECB (Den Europæiske Centralbank, red.) må bruge stabilitetsfondene EFSF OG ESM til direkte at opkøbe statsobligationer i de kriseramte lande.

Men ser man på det fundingbehov, som Spanien og Italien har, så er det større,  end man finder i de to fonde tilsammen i dag. Så det hjælper ingenting, og det har markedsdeltagerne gennemskuet," siger Christian Tegllund Blaabjerg.

En hånd til boligejerne

For den danske stat betyder det til gengæld, at man har mulighed for at låne penge til en ekstremt attraktiv pris. Ligeledes er det gode nyheder for boligejerne, der kommer til at nyde godt af de lave renter en rum tid endnu.

"Det betyder, at vi på boligmarkedet får en lav rente så langt øjet rækker. Intet tyder på, at de kriseramte lande er på vej til en rebound med høj vækst, og derfor tror jeg ikke, at den nuværende rentestruktur vil ændre sig lige med det samme," siger Christian Tegllund Blaabjerg.

Læs også