Sparekassedirektør blev forgyldt

Mangeårig direktør blev generøst belønnet for forhold, der i dag koster sparekasse dyrt.

Preben Lykkegaard var i mange år direktør for Sparekassen Faaborg og blev godt belønnet for sin indsats. Foto: Carsten Andreasen

Sparekassen Faaborgs direktør igennem en menneskealder, Preben Lykkegaard, fik i en sjælden grad timet indløsningen af en aktieoption, som bestyrelsen for sparekassen satte ham i udsigt i 2005. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Blot to år efter - var kursen mere end fordoblet, og Lykkegaard indkasserede over 30 millioner kroner. Preben Lykkegaard gik på pension i 2010, men beløbet er interessant i dag, fordi kursen på sparekassens aktie er faldet dramatisk siden, og mange af de engagementer, der medvirkede til Lykkegaards imponerende overskud, er i dag dem, der giver sparekassen store problemer.

Skjult i fonden

Sparekassen Faaborg er ligesom Totalbanken i Aarup havnet på Finanstilsynets observationsliste og må jævnligt lægge ryg til skrappe inspektioner. På det seneste er det engagementet med fonden, Finanstilsynet kigger kritisk på.

Fonden, som Preben Lykkegaard og sparekassens daværende bestyrelse op gennem nullerne brugte kreativt til at få sparekassens regnskaber til at tage sig så godt ud som muligt, er i dag blevet en klods om benet på sparekassen.

For 14 dage siden måtte sparekassen nedskrive over 200 millioner kroner alene på engagementet med fonden.

Magtfuldkommen ledelse

Jørn Astrup Hansen, som stod i spidsen for oprydningen i de krakkede Ebh Bank og Eik Banki, mener, at selve fondskonstruktionen er problemet.

- Der har ikke været en effektiv ejerkontrol med de tidligere sparekasser. Bestyrelserne, og navnlig direktionerne, der blev magtfuldkomne, kunne drive fondene som deres egne private legestuer uden om bankloven og uden Finanstilsynets indblanding, siger han til Fyens Stiftstidende.

Preben Lykkegaard har ingen kommentarer til, om den store bonus er fortjent.

Læs også