Nordea: Nationalbanken vil sende renten i minus

De danske bankkunder får dog formentlig ikke stor glæde af en rente, der er negativ.

Renten kan blive negativ i denne uge, vurderer Nordea. Foto: Ole Lind

I denne uge kan det, der tidligere blev anset for utænkeligt ske - at Nationalbanken sænker indlånsrenten, så den bliver negativ. Det vurderer den nordiske storbank Nordea i en analyse.

Krisen i eurozonen har fået de udenlandske investorer til at se sig om efter sikre steder at placere deres penge. Et af de steder er Danmark, og det har i den seneste tid presset Nationalbanken til at nedsætte indlånsrenten, så den nu ligger på 0,05 pct.

"Vi forventer, at den Europæiske Centralbank vil forsøge at komme den skrantende økonomi til undsætning med en nedsættelse af indskudsrenten på torsdag. Med en fortsat stærk dansk krone betyder det, at Nationalbanken som minimum vil være tvunget til at følge efter, og derfor vil renten på indskudsbeviser blive negativ i Danmark," skriver Nordea i analysen.

Negativ rente

Den Europæiske Centralbank (ECB) afholder rentemøde i morgen, torsdag, og Nordea forventer, at mødet vil resultere i en sænkning af ECBs indskudsrente på 0,15 procentpoint, så den kommer ned på 0,10 pct.

Senere torsdag bliver der afholdt rentemøde i Nationalbanken, og Nordea forventer, at der vil komme en reaktion i Danmark, hvis ECB sænker renten.

"Hvis vi får ret i disse forventninger, vil Nationalbanken givetvis også være tvunget til at nedsætte den danske indskudsbevisrente med minimum det samme for at undgå en utilsigtet indsnævring i renteforskellen og dermed vil en negativ indskudsbevisrente på -0,10 pct. være en realitet allerede på torsdag," lyder det fra Nordea.

Lille effekt for bankkunder

Selv om Nationalbanken skulle ende med at sænke renten på torsdag, skal de danske bankkunder ikke se frem til betydeligt lavere renter som følge af den negative indlånsrente i Nationalbanken.

"I et studie fra sidste år har Nationalbanken estimeret, at ændringer i indskudsbevisrenten inden krisen i 2008 efter tre måneder havde en gennemslagskraft på 98 pct. over for husholdningerne og 92 pct. over for virksomheder. Det vil sige, at inden krisen slog ændringer i indskudsbevisrenten næsten fuldt igennem på indlånsrenterne for husholdningerne og virksomhederne. Fra januar 2009 til december 2010 blev denne gennemslagskraft over for husholdningerne reduceret til godt 50 pct., mens den tilsvarende for virksomhederne er på ca. 80 pct.," lyder det fra Nordea.

"Vi vurderer, at gennemslagskraften på indlånssiden er blevet yderligere svækket over det seneste år. Det kan eksempelvis ses ved, at sidste efterårs nedsættelser af indskudsbevisrenten kun har afledt marginale ændringer i indlånsrenterne over for husholdningerne," skriver Nordea.

Læs også