Danskeren er god for 1 mio. kr.

Danskernes private formuer vokser trods boligpriskollaps.

Foto: Colourbox

Hver eneste dansker fra spædbarn til seniorborger er i gennemsnit god for 1.056.000 kr.

Det viser tal fra Danmarks Statistik. Her anslås det, at den samlede private formue i Danmark er på 5.894 mia. kr., når alle former for gæld er trukket fra.

Man bliver overrasket over niveauet, at hver dansker har en nettoformue på over 1 mio. kr. Det er helt vildt.

Frederik I. Pedersen, chefanalytiker Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Dermed fortsætter kurven over formuerne bag altankasserne og ligusterhækkene opad efter nogle år med en nedadgående pil. I 2008 og 2009 dykkede gennemsnittet således fra godt 1,1 mio. kr. til under 950.000 kr.

"Man bliver overrasket over niveauet, at hver dansker har en nettoformue på over 1 mio. kr. Det er helt vildt. Selvom nettoformuen er faldet lidt, er det ikke voldsomt i lyset af, at vi har været igennem den største krise siden Anden Verdenskrig," siger chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Frederik I. Pedersen til epn.dk.

Prisdyk bag fald

Det var særligt de faldende boligpriser, der fik formuerne til at skrumpe, da finanskrisen rullede ind over landet.

Priserne på enfamiliehuse er faldet med mere end 20 pct. på landsplan siden toppen i 2007, mens ejerlejlighederne er dykket med mere end 25 pct. siden toppen i 2006 ifølge Danmarks Statistiks tal.

Men de markante prisdyk og indhug i friværdierne er blevet modsvaret af en stigning i danskernes finansielle nettoformue, der nu andrager knap 347.000 kr. i snit.

"De sidste par år er boligpriserne på den ene side faldet rimeligt markant, og det presser danskernes formue, men på den anden side er danskernes finansielle aktiver steget," siger Frederik I. Pedersen med særlig henvisning til danskernes pensionsformuer på 2.400 mia. kr.

Gældsindtryk holder ikke

Han mener samtidig, at tallene maner indtrykket af, at danskerne er et stærkt forgældet folkefærd, til jorden.

"Det indtryk holder ikke. Danskerne har en høj gæld i et internationalt perspektiv. Men det hænger også sammen med de store pensionsformuer og et veludviklet finansielt system, som giver mulighed for at optage lån med sikkerhed i boligen. Og vi har et veludbygget offentligt system, som gør, at noget af det de i andre lande skal bekymre sig om som eksempelvis sygeforsikring, det skal vi ikke i Danmark, hvor vi har socialt sikkerhedsnet," siger chefanalytikeren.

Efter nogle år med udsving i nettoformuerne venter formentlig en mere stabil kurve.

"Det er enormt svært at spå om, men jeg vil forvente en nogenlunde flad udvikling det næste års tid," siger Frederik I. Pedersen.

Læs også