Her er drømmesommerhuset

Træ, strand og store vinduer er blandt hovedkravene til et sommerhus.

Drømmesommerhuset kan se sådan ud. Foto: EDC

Et sortmalet træhus med store vinduespartier, på 60-80 kvadratmeter, i almindelig stand og med hårde hvidevarer på standardniveau.

Nogenlunde sådan lyder beskrivelsen af det fritidshus, som køberne allerhelst vil have. Det viser en undersøgelse, som ejendomsmægleren EDC har lavet.

Læg dertil, at det helst skal være i umiddelbar nærhed af en strand, og at transporttiden til og fra huset helst skal holde sig mellem 30 og 60 minutter.

Det skyldes ikke mindst, at danskerne selv vil benytte boligen.

"Undersøgelsen viser også, at danskerne først og fremmest køber fritidshus for at bruge det selv. To ud af tre ønsker kun at bruge huset privat, mens den sidste tredjedel planlægger kombineret privatbrug og udlejning," siger Birgitte Ringbæk, kommunikationskonsulent i EDC-kæden.

Stort prisfald

Samtidig kunne noget tyde på, at ejere og lejere har samme smag.

"Den fritidshustype, der har vist sig at være købernes foretrukne, er samtidig en hustype, som meget fint matcher den beskrivelse, som udlejningsbureauerne har stor efterspørgsel på. Så skulle man få lyst eller behov for at kombinere ejerskabet med udlejning, er der afgjort muligheder i det gode, klassiske fritidshus med god beliggenhed," siger hun.

Priserne på sommerhuse toppede i andet kvartal 2007, og siden da er det kun gået en vej. Ifølge Danmarks Statistiks tal var sommerhuspriserne i Danmark faldet med knap 24 pct. i første kvartal 2012 set i forhold til toppen.

Læs også