Skandale-bank har fastsat vigtig rente

Der har i Danmark ikke været ført tilsyn med en rente, der påvirker lån for flere hundrede milliarder.

Illustration: EPN

Mens den omfattende bankskandale i Storbritannien spreder sig som ringe i vandet, er der på Christiansborg opstået mistanke om, at skandalen måske også har omfattet den finansielle sektor i Danmark.

"Det kan sagtens vise sig, at være en alvorlig sag i Danmark, der har kostet de små banker og almindelige danskere penge," siger Frank Aaen, der er finansordfører for Enhedslisten, til epn.dk.

Skandalen begyndte at rulle i sidste uge, da storbanken Barclays blev idømt en bøde på flere milliarder kroner, fordi banken havde manipuleret med den såkaldte Libor-rente igennem flere år.

Libor-renten er også kendt som interbank-renten eller den rente bankerne låner penge af hinanden til. Renten bestemmer dog ikke kun prisen på lånene mellem bankerne, den er også grundlaget for en lang række finansielle produkter.

Det bekymrer mig, at Barclays er med til at fastsætte Cibor-renten i Danmark, fordi skandalen er så omfattende i Storbritannien. Det er klart, at det alt andet lige gør, at der opstår mistillid til den danske Cibor-rente. Vi har ikke brug for, at der er mistillid til den finansielle sektor i Danmark

Socialdemokraternes erhvervsordfører Benny Engelbrecht.

Skandalebank på spil i Danmark

Barclays har indrømmet, at den i flere tilfælde har forsøgt at manipulere med Libor-renten, og derfor bliver der nu rettet politisk fokus på den danske pendant til Libor-renten, Cibor. For det er ikke kun danske banker, der fastsætte Cibor-renten. Det gør Barclays også.

Derudover er Deutsche Bank, Danske Bank, Jyske Bank, Nordea, Nykredit Bank, Spar Nord Bank og Sydbank også med til at fastsætte renten. Det er bankerne selv, der indberetter rentesatserne til Finansrådet. Her sorterer man de to laveste og to højeste renter fra og udregner så et gennemsnit for de sidste fire banker, og så kommer man frem til Libor-renten.

"Det bekymrer mig, at Barclays er med til at fastsætte Cibor-renten i Danmark, fordi skandalen er så omfattende i Storbritannien. Det er klart, at det alt andet lige gør, at der opstår mistillid til den danske Cibor-rente. Vi har ikke brug for, at der er mistillid til den finansielle sektor i Danmark," siger socialdemokraternes erhvervsordfører Benny Engelbrecht til epn.dk.

Intet tilsyn

I Danmark er det Finanstilsynet, der fører tilsyn med den finansielle sektor. Men i Finanstilsynet oplyser man, at der ikke bliver ført tilsyn med Cibor-renten, ligesom der heller ikke bliver ført tilsyn med andre rentesatser.

Dermed er der ingen offentlige myndigheder, der kontrollerer bankernes indberetninger og dermed fastsættelsen af Cibor-renten. I 2011 valgte Nationalbanken nemlig at gå ud af samarbejdet om Cibor-renten, efter at den blandt andet havde konstateret, at et rentespænd i Danmark lå højere end i euroområdet.

"Som følge af den begrænsede omsætning er det ikke muligt for Nationalbanken at vurdere kvaliteten i indberetningerne af Cibor. Nationalbanken har på den baggrund besluttet at ophøre med at indsamle, beregne og offentliggøre Cibor," skrev Nationalbanken dengang i en pressemeddelelse.

Politisk undren

På Christiansborg undrer det Frank Aaen, at der ikke bliver ført tilsyn med bankernes indberetninger.

"Denne rente har stor betydning, så det er lidt mærkeligt, at Finanstilsynet ikke har tjekket det," siger Frank Aaen.

Nationalbanken nedsatte i begyndelsen af 2011 en arbejdsgruppe med det formål at undersøge mulighederne for en supplerende referencerente for det danske pengemarked. I denne arbejdsgruppe indgår Nationalbanken, Finansrådet, Realkreditrådet og Realkreditforeningen. Dette arbejde ligger nu hos Finansrådet.

Sagen undersøges

Både Benny Engelbrecht og Frank Aaen vil nu have erhvervsminister Ole Sohn (SF) til at gå ind i sagen, fordi Barcleys også har spillet en rolle i fastsættelsen af den danske Cibor-rente.

"Cibor-renten har indflydelse på en hel række af områder. Der har været rejst kritik af den rente som virksomheder har kunnet låne penge til. Blandt andet derfor skal sagen undersøges," siger Benny Engelbrecht til epn.dk.

"Den nu forhenværende direktør i Barclays har sagt, at alle banker gjorde det, så det er interessant at få undersøgt, om man også mener de banker, som man har samarbejdet med i Danmark," siger Frank Aaen til epn.dk.

Der er dog slet ikke grund til bekymring over, om der er blevet manipuleret med Cibor-renten, mener man i Liberal Alliance.

"I en fri markedsøkonomi er der konkurrence om kunderne, så derfor bliver der fastsat en rimelig pris. Jeg mener, at det heller ikke er et problem med det manglende tilsyn, da man heller ikke fører tilsyn med prisen på mælk," siger Ole Birk Olesen til epn.dk.

Vigtig rente

Selv om bankerne ikke låner så mange penge ud til hinanden som tidligere, spiller Cibor-renten fortsat en meget vigtig rolle i Danmark.

"Denne rente spiller ind på realkreditlån for over 100 milliarder kroner, og på derivater er beløbet endnu større," siger Jesper Lund, der er lektor på Institur for Finansiering ved Copenhagen Business School.

Han kan dog ikke forestille sig, at der er blevet manipuleret med Cibor-renten.

"Det er ikke nemt at gøre, og for mig er det svært at se, hvor incitamentet til at manipulerer ligger, for bankerne har en interesse i, at Cibor-renter ligger det rigtige sted."

Både Danske Bank og Nordea henviser til deres brancheforening Finansrådet i sagen, men det har ikke været muligt at få en kommentar fra Finansrådet.

Læs også