Derfor fastsætter udenlandske banker vigtig dansk rente

Det er finansmarkedets store drenge, der bestemmer renten, uanset om de er danske eller ej.

Foto: Lefteris Pitarakis/AP

I Danmark fastsætter en gruppe banker en rente, der påvirker lån for flere hundrede milliarder.

Det drejer sig om den betydningsfulde Cibor-rente eller interbank-rente, som er den rente, bankerne bruger, når de låner penge af hinanden. Renten har dog også betydning andre steder inden for den finansielle verden.

Det er den samme rente, der i Storbritannien har været stor fokus på, efter det kom frem, at højtstående bankfolk har manipuleret med den.

De skandaleramte bankfolk kommer fra den britiske storbank Barclays, der også er med til at bestemme den danske interbank-rente.

Men ifølge Finansrådet er der en ganske fornuftig forklaring på, hvorfor de udenlandske banker skal indblandes i fastsættelsen af den danske rente.

Markedet bestemmer

Der er i alt to udenlandske banker med i den gruppe af otte pengeinstitutter, der bestemmer interbank-renten.

"Da gruppen blev dannet, var det vigtigt at få så bred en sammensætning som muligt, og samtidig mente vi, det var naturligt at få de parter med, der havde en stor aktivitet på det danske pengemarked," siger Christine Habel, der er kontorchef i Finansrådet, til epn.dk.

Der er ikke nogen særlig kvote for hvor mange danske eller udenlandske banker, der skal indgå i gruppen, da den fordeling ifølge Christine Habel regulerer sig selv. Og medlemmernes indflydelse er heller ikke afhængig af, om det er et dansk eller udenlandsk pengeinstitut - alle medlemmers stemme vægter ens.

De banker, det drejer sig om, er Barclays, Deutsche Bank, Danske Bank, Jyske Bank, Nordea, Nykredit Bank, Spar Nord Bank og Sydbank, der også i dag har store interesser på det danske finansmarked.

Skal opføre sig ordentligt

En plads i gruppen er dog ikke givet på livstid. Ifølge Finansrådet forpligter pladsen til god opførsel.

"Der er opstillet en række regler, som man naturligvis skal overholde, men det har nu heller ikke været et problem indtil videre," siger Christine Habel, der også afviser at tilstande som dem, der er afsløret i Storbritannien kunne forekomme i Danmark.

Læs hvorfor her

Læs også