Bankskandale på vej i Spanien

Prominente bankfolk kan blive rullet ind i sag spansk regnskabsfusk.

Bankias tidligere direktør, Rodrigo Rato, har angiveligt, i følge anklagerne, fusket med bankens regnskaber og vildledt investorerne i forbindelse med en børsnotering. Foto: Charles Dharapak/AP

Spaniens Højesteret har åbnet en sag om svindel mod den tidligere ledelse i den kriseramte spanske bank, Bankia, som tidligere på året blev delvist nationaliseret efter at være kommet i finansielle problemer.

Sagens hovedperson er den tidligere leder, Rodrigo Rato, samt 32 andre nuværende og tidligere højtplacerede ansatte i banken. Det skriver Financial Times.

Mistanke om regnskabsfusk

Ingen specifikke anklager er blevet offentliggjort endnu, men det forlyder, at der er tale om svindel med Bankias regnskaber og misledning af investorer i forbindelse med Bankias børsnotering. Eksempelvis offentliggjorde Bankia i 2011 en profit på godt 2,3 mia. kr., som senere blev rettet til et underskud på mere end 22 mia. kr. efter Ratos exit fra banken og den delvise nationalisering.

Sagen forventes at involvere flere af de mest prominente politikere og ansatte i den spanske centralbank, blandt andre den tidligere leder af Banco de España, Fernández Ordóñez, der er blevet anklaget for mangelfuld overvågning af de spanske banker.

Ordóñez fratrådte sin post som leder af Banco de España i kølvandet på nationaliseringen af Bankia.

BRANCHENYT
Læs også