Sydbank afviser kritik af vigtig rente

Politisk kritik af dansk rente, der påvirker lån for milliarder, er grundløs, lyder det fra banken.

Foto: Sydbank

Der skal ikke føres tilsyn med fastsættelsen af den danske Cibor-rente, lyder det fra Sydbank.

Renten påvirker lån for flere milliarder i den danske finansverden heriblandt flere former for boliglån.

De seneste dage har der været kritik af den måde Cibor-renten fastsættes på fra blandt andet Forbrugerrådet og flere politiske partier.

Kritikken kommer efter der i Storbritannien er afsløret snyd med den tilsvarende Libor-rente. Men det har ikke noget med de danske forhold at gøre, lyder det fra Sydbank, der herhjemme er med til at fastsætte den omdiskuterede rente.

Helt gennemsigtigt

Cibor-renten bliver bestemt af en gruppe på otte banker, hvoraf de to er udenlandske. Hele processen sker uden tilsyn fra det offentlige.

Og det har været et af de helt store kritikpunkter fra politisk hold. Både Socialdemokraterne og Enhedslisten mener, at rentefastsættelsen på den måde bliver for uigennemsigtig.

"De forskellige bankers bud på renten ligger offentligt tilgængeligt, så det kan dårligt være mere gennemsigtigt," siger Lars Bolding, der er direktør for Markets i Sydbank, til epn.dk.

Det har især bekymret kritikerne, at den engelske bank Barclays, der har manipuleret med renten i Storbritannien også er med til at fastsætte renten i Danmark.

Sværere efter Finanskrisen

Der er mange ting, der har ændret sig efter finanskrisen brød ud, og det har blandt andet gjort det sværere at bestemme den vigtige rente.

Tidligere kunne bankerne ifølge Lars Bolding nemmere sætte renten på baggrund af de lån, bankerne gav indbyrdes, men efter finanskrisen foregår der ikke meget af den slags bankerne imellem.

"Vi forsøger at løse en opgave, som vi har løst igennem mange år, men som givetvis er en del vanskeligere i dag end tidligere," siger Lars Bolding.

Flere af de andre danske banker, der sidder i den magtfulde rente-gruppe, har henvist til Finansrådets udtalelser, hvor rådet afviser enhver form for manipulation med den danske rente.

BRANCHENYT
Læs også