Spaniens turistindustri er ingen grisefest

Det kriseplagede ferieparadis kan nu føje endnu et problem til lang liste af dårligdomme.

Det er ikke kun et faldende antal gæster, der bekymrer den spanske turistindustri. Momsforhøjelse lurer også. Arkivfoto: Stine Bidstrup

Spaniens turistindustri er ramt af en stejl opbremsning i antallet af bookinger til sommersæsonen, og den lokale turisme ventes at falde drastisk. Belægningen af spanske feriegæster for juli er 30 pct. lavere end sidste år.

Det gør ondt i en spansk økonomi, der i forvejen er ramt af høj arbejdsløshed og langvarig økonomisk recession.

Det faldende antal besøgende til landet på den iberiske halvø, bliver til dels modvirket af en øget tilstrømning af turister fra Rusland og Østeuropa, men ikke nok til at bremse den overordnede nedadgående tendens i turistindustrien, der udgør 11 pct. af Spaniens BNP.

Bekymret for momsen

Landets hotelejere er derudover bekymrede for, at deres regering vil hæve momsen fra det nuværende niveau på 8 pct. til så højt som 18 pct. i et forsøg på at lukke det gabende hul i den spanske statskasse.

- Hvis momsen stiger til 18 pct., vil det være fuldstændig katastrofalt for hele sektoren, udtaler Raul Molas, hotelejer i Madrid.

Spaniens regering arbejder i øjeblikket på højtryk på at bringe landets budgetunderskud i orden for at leve op til krav fra EU til gengæld for en hjælpepakke til den nødlidende spanske banksektor på 100 mia. euro.

Regeringen har allerede skåret 45 mia. euro i det offentlige forbrug, men med et stykke vej endnu før Spanien når premierminister Mariano Rajoys mål om at nedbringe budgetunderskuddet til 5,3 pct. af BNP fra 8,9 pct. sidste år, forventer mange spaniere skattestigninger. Dermed er der ingen udsigt til grisefest i den spanske turistindustri, der vil blive hårdt ramt af effekterne af afgifts- og skattestigninger.

Læs også
Top job