Dagens fokus

De interessante planlagte finansielle begivenheder kommer fra udlandet i dag. I Norge er fokus på præsentationen af arbejdsløshedstallene. Samtidig med at de amerikanske markeder åbner, præsenteres erhvervsbarometeret fra Chicago.  • Kl. 10 offentliggøres den norske arbejdsløshed for november. Økonomerne venter, at arbejdsløsheden vil ligge på blot 4,5 pct. i 2004. Dermed har opsvinget i Norge, som i mange andre landene, ikke helt givet den store effekt i arbejdsløsheden. Økonomerne venter dog, at arbejdsløsheden vil falde til 4,0 pct. i løbet af 2005. Den norske økonomi har nydt godt af øgede aktiviteter i olie-, transport- og råvarebrancherne. Nordmændene har også nydt godt af en kraftig indenlandsk efterspørgsel. Den norske BNP-vækst ventes at ligge på hele 3,0 pct. i 2004, som endda ventes at blive fastholdt på samme niveau i 2005.
  • Det lokale erhvervsbarometer fra Chicago præsenteres kl. 16. Barometeret giver markedsdeltagerne en indikation for det vigtige og landsdækkende ISM-barometer, som fremlægges mandag. Økonomerne venter, at Chicago-barometeret vil falde til 63 fra 65,2. En værdi over 50 indikerer vækst i erhvervslivet/økonomien. Danske Bank påpeger dog, at der er både mulighed eller risiko for overraskelser pga. blandede signaler fra andre indikatorer.
  • Det britiske Gfk forbrugertillidsbarometer for december offentliggøres kl. 11. Forbrugerne har været en af hovedårsagerne til væksten i den britiske økonomi, hvor industriens eksport har været skuffende set i lyset af det globale opsving. Stigningerne i huspriserne var en af årsagerne til, at Bank of England begyndte at hæve renten i november 2003. Kl. 8 offentliggøres husprisindekset for december. I andet halvår blev det klart, at centralbanken har haft held med at dæmpe stigningerne i huspriserne.
  • Eurostat offentliggør kl. 11 pengemængden (M3) for november. Væksten ligger på 5,5-6,0 pct., hvilket er over det politiske vækstmål på 4,5 pct. En kraftig vækst i pengemængden kan skabe inflation, men økonomernes fokus på pengemængdens betydning er mindsket de seneste årtier. En større vækst i pengemængden end 6 pct. vil dog give økonomerne lidt ekstra at tænke på.
  • Den russiske oliegigant Yukos fortsætter med at kæmpe mod tvangssalget af datterselskabet Yuganskneftegas. Olieproduktionsselskabet blev solgt på en auktion, hvor provenuet skulle dække en skatteregning hos Yukos. Ifølge Reuters vil oliegiganten Yukos lancere en række avisannoncer i dag i bl.a. Financial Times og Wall Street Journal. Her vil Yukos pointere, at de vil søge erstatning mod alle, som har haft andel i tvangssalget. SKANDINAVIEN


Danmark..

BRANCHENYT
Læs også