Erhvervslivet: Vi betaler høje renter

Myndighederne skal føre kontrol med den vigtige Cibor-rente i Danmark, lyder det fra Dansk Erhverv.

Dansk Erhvev er positiv over for en undersøgelse af den vigtige Cibor-rente. Illustration: EPN

Bankerne skal ikke kunne fastsætte den vigtige Cibor-rente, der ligger til grund for udlån for mange milliarder kroner, uden at myndighederne fører kontrol med rentefastsættelsen.

Sådan lyder udmeldingen fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, der repræsenterer 17.000 virksomheder i Danmark.

"Det vil være i alles interesse, også bankernes, at der fremadrettet bliver ført kontrol med Cibor-renten, for denne rente udgør et vigtigt element for mange lån," siger Bo Sandberg, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, til epn.dk.

Vigtig rente

Udmeldingen fra organisationen kommer, efter at der i den seneste uge er opstået tvivl om Cibor-renten. Cibor-renten er også kendt som interbank-renten eller den rente bankerne er villige til at låne penge af hinanden til.

Det er en markant forskel. Cibor-renten er muligvis en del af forklaringen. Noget kunne i hvert fald tyde på, at Cibor-renten har været lidt høj. Men indtil videre er det kun formodninger

Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Renten bestemmer dog ikke kun prisen på lånene mellem bankerne, den er også grundlaget for en lang række finansielle produkter. Ifølge Jesper Lund, der er lektor på Institut for Finansiering ved Copenhagen Business School (CBS), påvirker Cibor-renten lån for over 100 milliarder kroner.

Fredag viste en analyse fra en af Nordeuropas største banker, SEB, at Cibor-renten ligger for højt. Renten er ifølge analysen sat op til 0,6 procentpoint for højt.

For høje renter

Det er dog ikke bare Cibor-renten, der ligger for højt. Det samlede renteniveau, som virksomheder i Danmark skal betale, er alt for højt, lyder det fra Dansk Erhverv.

I slutningen af 2011 viste en rapport fra Erhvervs- og Vækstministeriet, at det er blevet dyrere for danske virksomheder at få lån. Rentespændet i Danmark lå højere end i Sverige, Tyskland og det kriseramte Irland.

"Det er en markant forskel. Cibor-renten er muligvis en del af forklaringen. Noget kunne i hvert fald tyde på, at Cibor-renten har været lidt høj. Men indtil videre er det kun formodninger," siger cheføkonomen til epn.dk.

Svært at skaffe finansiering

I erhvervsorganisationen Dansk Industri (DI) mener man også, at det generelle renteniveau i Danmark ligger højt.

"Pengeinstitutterne prissætter i øjeblikket risiko meget højt. Effekterne af det er, at det er vanskeligt for virksomhederne at få lån, og at virksomhederne skal betale en temmelig høj rentemarginal," siger Kent Damsgaard, der er underdirektør i DI, til epn.dk.

"For os er det helt afgørende, at vores medlemmer har adgang til konkurrencedygtige lånemuligheder, for ellers kan de ikke klare sig i den internationale konkurrence. Vi kan dog ikke sige, om Cibor-renten ligger for højt, men vi følger sagen meget tæt."

Krav om undersøgelse

Usikkerheden om Cibor-renten er opstået i denne uge, efter at det i sidste uge kom frem, at den britiske storbank Barclays har manipuleret med den britiske interbank-rente, Libor-renten. Barclays skal betale en bøde på flere milliarder danske kroner, og bankens forhenværende direktør Bob Diamond sagde inden sin fratrædelse, at "alle banker manipulerede med renten".

Barclays var ikke kun med til at fastsætte Libor-renten. Den danske Cibor-rente bliver nemlig fastsat af otte banker, herunder Barclays. Det var en af grundene til, at der nu er politisk flertal for en undersøgelse af Cibor-renten, og Dansk Erhverv er positiv over for en undersøgelse.

"Vi er presset nok i forvejen, og erhvervslivet kan ikke være tjent med at betale kunstigt høje renter. Undersøgelsen skal bruges til ændre tingene fremadrettet og ikke til at pege fingre, hvis det viser sig, at der er blevet manipuleret," siger Bo Sandberg til epn.dk.

Finansrådet afviser problemer

Barclays, Deutsche Bank, Danske Bank, Jyske Bank, Nordea, Nykredit Bank, Spar Nord Bank og Sydbank er med til at fastsætte Cibor-renten. Bankerne indberetter rentesatserne til Finansrådet, og derefter bliver de sendt videre til Nasdaq OMX. Her sorterer man de to laveste og to højeste renter fra og udregner så et gennemsnit for de sidste fire banker, og så kommer man frem til renten.

Hos bankernes brancheforening, Finansrådet afviser man, at der kan svindles med den danske rente, som det er sket i Storbritannien.

"Det er faktisk umuligt at manipulere med Cibor-renten i Danmark, for hvis man ligger markant over eller under de andre banker, bliver man sorteret fra," siger Christine Habel, der er kontorchef i Finansrådet, til epn.dk.

Ministeren går ind i sagen

På trods af forsikringerne fra Finansrådet om, at der ikke er blevet manipuleret med Cibor-renten har Erhvervs- og Vækstminister Ole Sohn (SF) reageret.

"Jeg følger sagen om fastsættelsen af Cibor-renten nøje, og jeg vil nu se på, om der også i Danmark er forhold, som bør undersøges nærmere," skriver Ole Sohn i et skriftligt svar til epn.dk.

I DI er er Kent Damsgaard glad for ministerens udmelding.

"Vi er trygge vi den udmelding, han er kommet med, og vi vil gerne sende et klart signal om, at vi følger sagen tæt," siger han til epn.dk.

Læs også