Skandale er måske blot begyndelsen

En række banker er i myndighedernes søgelys efter afsløring af rentemanipulation.

Barclays var måske bare toppen af isbjerget i rente-skandalen. SANG TAN

Det har trukket overskrifter verden over, at den engelske storbank Barclays har erkendt sig skyldig i manipulation af den betydningsfulde Libor-rente.

Renten påvirker finansmarkeder over hele globen, og det har derfor vakt bekymring blandt flere parter, at banken måske ikke har været ene om at snyde med renten.

Rente-skandalen

Libor-renten er den rente bankerne i Storbritannien bruger, når de låner penge af hinanden.

Renten har dog også betydning for en lang række andre række andre finansielle produkter.

Den bestemmes af op mod 20 banker, heriblandt Barclays, der har indrømmet, at de har manipuleret med renten.

I Danmark hedder den tilsvarende rente Cibor, og her er det en gruppe på otte banker, der bestemmer renten.

20 pct. af de danske realkreditlån er ifølge Finansrådet udstedt på Cibor-relaterede realkreditobligationer.

Det har vakt en del bekymring fra blandt andet Forbrugerrådet, at Barclays er med til at fastsætte den danske rente, når nu banken har indrømmet snyd med Libor-renten.

Deutsche Bank, der også bliver efterforsket i skandalen, er ligeledes med til at bestemme den danske Cibor-rente.

"Vi kan bekræfte, at en række banker bliver undersøgt i sagen om manipulation af Libor-renten, og efterforskningen er langt fra overstået," siger en talsperson fra det engelske finanstilsyn, FSA, til epn.dk.

Tråde til Tyskland

Det er kommet frem, at op mod 20 banker er involveret i sagen om rentemanipulation, og nu har den engelske avis The Guardian afsløret, at den tyske storbank Deutsche Bank efterforskes af det tyske finanstilsyn.              

Den tyske bank er ligesom Barclays en del af den gruppe på otte banker, der fastsætter Cibor-renten, som er den danske version af Libor-renten.

Det har vakt bekymring herhjemme, og i sidste uge forlangte flere politiske partier, at det blev undersøgt, om der også kunne være manipuleret med den danske rente.

Rekordhøj bøde

Barclays valgte at samarbejde med FSA om rente-sagen, og endte med at blive idømt en bøde på 290 mio. pund, (ca.2,7 mia. kr.) - den højeste bøde FSA nogensinde har idømt.

Den rekord kan dog vise sig at være kortlivet, da det engelske finanstilsyn har lovet hårde straffe til de banker, der er involveret i skandalen.

Barclays nyligt fratrådte top-direktør, Bob Diamond, har tidligere udtalt, at alle banker var med til at manipulere renten.

BRANCHENYT
Læs også