EL: Banksektoren skal være mere åben

Bankerne skal ikke selv fastsætte Cibor-renten, men følge Nationalbanken.

Står det til Enhedslisten skal bankerne ikke selv fastsætte en interbank-rente, men i stedet følger Nationalbankens rente. Foto: Jens Dresling

Der er brug for mere åbenhed i den danske banksektor, og derfor skal bankerne ikke selv fastsætte den vigtige Cibor-rente. I stedet skal bankerne bruge Nationalbankens udlånsrente som en referencerente.

Forslaget kommer fra Enhedslistens erhvervsordfører Frank Aaen.

"Nationalbankens rente en oplagt mulighed, da den bestemmer, hvad det koster for bankerne at låne penge, så den er per definition en god referencerente," siger Frank Aaen til epn.dk.

Renten skal undersøges

Cibor-renten har i den seneste tid været genstand for en større debat, fordi den skandaleramte britiske storbank Barclays, der har været med til at fastsætte Cibor-renten, har indrømmet, at den har manipuleret med den britiske Libor-rente.

Efterfølgende viste en analyse fra storbanken SEB, at Cibor-renten var sat op til 0,6 procentpoint for højt. Det førte til et politiske flertal for en undersøgelse af den vigtige rente, der har indflydelse på lån for flere hundrede milliarder kroner.

Seneste har erhvervsminister Ole Sohn (SF) meddelt, at Cibor-renten skal undersøges.

Ny model?

I Finansrådet, der bankernes branceorganisation, er man klar til at acceptere en ny model for beregning af en retningsgivende interbankrente. Her peger man dog i modsætning til Enhedslisten på den såkaldte Cita-model, som Danmarks Nationalbank har peget på som alternativ til Cibor-renten.

Det skriver Finansrådet, der samtidigt melder sig klar til at støtte en undersøgelse af Cibor-renten.

"Finansrådet har fuld tillid til, at det vil blive foretaget på kompetent vis, og Finansrådet stiller gerne informationer mv. til rådighed for dette arbejde," lyder det i en kommentar fra rådets direktør Jørgen A. Horwitz.

Læs også