Avis: Storbritanniens guld afværgede krise

I 1999 solgte Storbritannien guld til spotpris for at redde banker.

Gordon Brown solgte guld til spotpris for at redde bankerne fra fallittens rand. Foto: AP/Petr David Josek

Allerede ved årtusindeskiftet var den finansielle sektor tæt på et større kollaps, men sektoren blev reddet af Storbritannien og de britiske skatteydere ved hjælp af en manøvre, der kunne minde om manipulation.

Det skriver den britiske avis The Telegraphs journalist Thomas Pascoe, der tidligere har arbejdet i den finansielle sektor i Storbritannien.

Årsagen til, at flere banker angiveligt var tæt på den økonomiske afgrund, var, at de ligesom i 2008 havde satset stort på risikable investeringer.

Bankerne satsede

I modsætning til finanskrisen, hvor bankerne havde satset på boligmarkedet, havde bankerne i slutningen af 1990'erne indgået finansielle væddemål om prisen på guld. Væddemålene mindede om short selling på aktiemarkedet, i det bankerne satsede på faldende guldpriser.

Bankerne kom dog i alvorlige problemer, da prisen på guld begyndte at stige i begyndelsen af 1999, og en amerikansk storbank havde angiveligt satset så meget på faldende guldpriser, at den ikke længere var solvent.

I stedet for at lade bankerne falde på grund af de stigende guldpriser, besluttede Gordon Brown, den daværende finansminister i Storbritannien, at sælge ud af landets guldreserve til spotpris.

Sendte prisen i bund

Udsalget blev kendt som Brown's Bottom, fordi det sendte prisen på guld i bund. Der var dog et par meget usædvanlige ting, der kunne minde om manipulation, ved salget.

For det første annoncerede Gordon Brown salget i god tid, så markedet vidste, at det inden for kort tid ville blive oversvømmet.

Derudover blev guldet solgt på auktion, hvilket ikke var normalt, da prisen på guld blev fastsat ud fra et princip om udbud og efterspørgsel. I perioden fra 1999 til 2002 solgte Storbirtannien næsten 400 ton guld, og annonceringen og auktionerne resulterede i, at prisen på guld ramte et 20-årigt lavpunkt.

Dyr beslutning

Gordon Browns beslutning om at sælge ud af guldreserven bliver i dag set som en af det britiske finansministeriums værste beslutninger.

Tilbage i 2010 blev det anslået, at salget havde kostet de britiske skatteydere 7 milliarder pund, siden er prisen på guld steget endnu mere, og dermed er tabet for de britiske skatteydere også blevet større.

Dokumenter har siden vist, at Storbritanniens centralbank advarede imod et salg af guldet. Gordon Brown fik dog til sidst sin vilje, og guldet blev derfor solgt til spotpris for at redde bankerne.

BRANCHENYT
Læs også