0

Italien rykker tættere på krisepakke

Nedgraderingen af den italienske økonomi vil resultere i højere renter.

Foto: Colourbox

Ratingbureauet Moody's stak i nat kniven dybt ind den italienske økonomi ved at nedgradere landets kreditvurdering med to trin fra A3 til Baa2, som er to trin over junk-status. Årsagen til nedjusteringen er svagere økonomiske udsigter i Italien, og det skaber usikkerhed, om Italien kan opfylde de økonomiske stramninger, som det sydeuropæiske land har lovet.

"Tendensen med, at vi skridt for skridt nærmer os afgrunden, fortsætter. Man kan sammenligne Italien med en overvægtig mand, der er på kur. I stedet for at tabe vægt, som han har lovet, holder han vægten eller tager ligefrem på," siger Steen Jacobsen, der er cheføkonom i Saxo Bank, til epn.dk.

Der er tre faser i en krise, mener cheføkonomen. I den første fase benægter man, at der er et problem, i den anden protesterer man over for omverdenen, og i den tredje faser gør man noget ved problemet. Ifølge Steen Jacobsen befinder Italien sig stadig i anden fase, og derfor er der altså ikke blevet gjort nok ved problemet.

På vej mod afgrunden?

Alt andet lige vil nedjusteringen af Italiens økonomi betyde, at renterne på italienske statsobligationer vil stige, hvilket betyder, at det bliver dyrere for Italien at låne penge. Det kan på sigt give problemer for det sydeuropæiske land, der skal genfinansiere lån for et kæmpe milliardbeløb til næste forår.

"Lige nu befinder vi os i den forlængede spilletid i forhold til gældskrisen. Hvis der ikke er sket forandringer i den italienske økonomi til den tid, bliver Italien formentlig nødt til at bede om en hjælpepakke. Problemet er, at det nuværende beredskab ikke er stort nok til at kunne håndtere, hvis Italien kommer i problemer," siger Steen Jacobsen til epn.dk.

Neutral udvikling

I FIH Erhvervsbank mener cheføkonom Christian Tegllund Blaabjerg dog, at Italien fortsat er langt fra at skulle smide håndklædet i ringen.

"Italien er i recession i år, og det vil landet også være næste år, men landets budgetudvikling er nærmest neutral, så Italien kan ikke sammenlignes med Spanien eller Grækenland. Italien har ganske vist den største gæld i eurozonen på lige omkring 2.000 milliarder euro, men den interne opsparing i landet anslås til at være på 7.500 milliarder euro, så hvis den opsparing kan blive beskattet, er den offentlige gæld ikke noget problem," siger han til epn.dk.

"Jeg tror heller ikke, at Italien kommer i problemer, når gælden skal refinansieres næste forår, for ECB vil helt sikkert gå ind og foretage støtteopkøb, og det betyder, at markedet kan falde til ro på få minutter. Selv de mest gale hedgefonde vil ikke lægge arm med en centralbank, for den kamp kan ikke vindes," siger Christian Tegllund Blaabjerg til epn.dk.

BRANCHENYT
Læs også