Norge giver banksektoren kortere snor

Efter den britiske renteskandale strammer Norge nu reglerne for landets banker.

Foto: Colourbox

Der er ikke bevis for, at de norske banker skulle have gjort som i Storbritannien og snydt med en vigtig bankrente, der påvirker lån for flere hundrede milliarder.

Ikke desto mindre vælger myndighederne i Norge nu alligevel at stramme op på reglerne for fastsættelsen af Nibor-renten, så det heller ikke sker i fremtiden.

"Der er ikke noget som helst grundlag for at tro, at norske banker har manipuleret med renten, men det er vigtig at fjerne eventuelle muligheder for, at det kan ske," siger Jan Digranes, direktør for bank- og kapitalmarkedet i den norske finanssektors brancheorganisation (FNO), til det norske nyhedsbureau NTB.

Regelændringen er blevet til i samarbejde mellem med det norske Finanstilsyn, Finansdepartement og FNO.

"Vi er åbne for ændringer"

I Danmark er der fra politisk hold blevet stillet spørgsmåltegn ved den måde, den danske Cibor-rente fastsættes på.

Det har blandt andet fået Erhvervs- og Vækstminister Ole Sohn (SF) til at gå ind i sagen og love at iværksætte en undersøgelse, der skal se på forholdene omkring Cibor-renten.

I Finansrådet afviser man, at der skulle have været snydt med renten, men ligesom deres norske søsterorganisation er man åben over for, om der kan ændres ved systemet til det bedre.

"Vi er klar til at kigge på alt, hvad der bliver lagt på bordet, hvis det kan være med til at skabe tillid om renten," siger Mikael Winkler, der er pressechef hos Finansrådet, til epn.dk.

Renteskandale spreder sig

Skandalen om den britiske rente tog fart, da det kom frem, at den storbanken Barclays havde manipuleret med renten over en årrække.

Siden er det blevet offentliggjort, at op mod 20 andre banker er under efterforskning i samme sag. Blandt dem er Deutsche Bank, der sammen med Barclays er med til at bestemme den danske rente.

Det har vakt mistænksomhed hos både Forbrugerrådet og flere ordførere fra forskellige politiske partier.

Læs også