Spar Nord kæmper mod Foghs lillebror

Banken vil have nedlagt forbud med Jørgen Fogh Rasmussens øl.

Version to og tre af etiketten på Grisk-øllen. Foto: Beertickerpro.dk Den første version af etiketten på Grisk-øllen. Foto: Beertickerpro.dk

Kritisk etikette
Hornbeers Grisk-øl blev i maj med følgende tekst på etiketten:
  • "Hornbeer Grisk er brygget til ære for den finansielle sektor, der med usædvanlig høj moral varetager en vigtig funktion i samfundet. I den sektor lever man helt op til det gamle ordsprog: “det ingen ser, har ingen ondt af”. Når ordentlige mennesker betror banken deres opsparing, så bliver den “forvaltet” med “rettidig omhu”, så banken tjener sikre penge. Det er ikke sikkert, der bliver ret meget tilbage til kunden. Når banken er blevet lidt for “risikovillig”, og den kører fast, og skal reddes af de danske skatteydere, så modtager direktørerne “gyldne håndtryk” for deres seriøse indsats ! En masse mennesker står tilbage med store tab. Men det er ikke kun ved de store bankkrak, at ordentlige mennesker bliver snydt. Når banken “rådgiver”, så kan du være helt sikker på, at det er med udgangspunkt i, at banken skal tjene penge. Banken har simpelthen en anden dagsorden end den officielle. Danmark indtager en flot førsteplads når det gælder befolkningens tillid til hinanden – til naboen, til offentlige institutioner og, ja, til den finansielle sektor. Det er en tillid som er værdifuld i et velfærdssamfund. Uden den tillid ville alting blive mere besværligt med mere kontrol, Ja, det ville formentlig koste vores førsteplads som “Verdens lykkeligste folk”. Så det er bare så ærgerligt, at der er en vigtig sektor med en helt anden moral og dagsorden. Med Hornbeer Grisk vil vi gerne være med til at sætte fokus på moral – modsat griskhed. Hvis denne øl kan være med til at flere mennesker stiller krav til deres bank om redelighed, så har vi nået vores mål. Se mere på hjemmesiden eller scan qr-koden. Men øllet er godt nok – det holder til gengæld hvad det lover. En humlet type, IPA 6,4% – lige mellem bankernes indlånsrente på 0,5% og udlånsrenten på 10% – kaldet “rentemarginalen” – se evt Ebberød Bank. Een krone pr. flaske Grisk bliver doneret til kræftens bekæmpelse."

Den nordjyske bank Spar Nord er særdeles utilfreds med den tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens lillebror, Jørgen Fogh Rasmussen.

Jørgen Fogh Rasmussen har via sit mikrobryggeri Hornbeer nemlig lanceret en øl under navnet Grisk, som er ledsaget af en tekst, der er meget kritisk over for den finansielle sektor.

Etikken på øllen forestiller en joker med et emblem i røde og blå farver, hvor der står Sparnar. Derudover er der blevet uploadet filmklip på Youtube, hvor navnet Spar Nordkorea indgår.

Fogedforbud

Det har vakt vrede i Spar Nord, der kalder det gennemgribende uacceptabelt. Banken har derfor henvendt sig til Retten i Roskilde for at få nedlagt fogdeforbud med øllen. Det skriver sitet beertickerpro.dk.

"Vi synes, det er gennemgribende uacceptabelt, når nogen snylter på navn og logo. Det er en mand, som bruger ting, som vi ejer og har ret til, på en nedgørende facon. Han har designet en etiket, som helt tydeligvis er en parodi på vores navn, og for at understrege at det er os, han er ude efter, så laver han også filmklip om Spar Nordkorea," siger Ole Madsen, der er kommunikationsdirektør i Spar Nord, til Business.dk.

Flere ændringer

Der eksisterer tre udgaver af etiketten. Da Spar Nord første gang kontaktede Hornbeer i maj i år, valgte Jørgen Fogh Rasmussen at ændre etiketten, så det, Spar Nord mente, krænkede deres varemærke, blev dækket af en gul boks.

Banken mente imidlertid ikke, at denne ændring var god nok. Derfor blev etiketten ændret endnu en gang, så der nu står Sparnar.

Jørgen Fogh Rasmussen mener ikke, at Hornbeer krænker Spar Nords rettigheder. Han påpeger, at navnet "spar" indgår i navnet på 83 banker herhjemme.

"Ud fra et fagligt synspunkt, er de to logoer meget forskellige. Det har selvfølgelig fra begyndelsen været min hensigt, at “kunderådgiveren” på etiketten gerne må være en karikatur på en sådan – derfor har han det sleske smil, de krogede fingre – og et logo der kan ligne et banklogo – men ikke et bestemt banklogo," siger han til beertickerpro.dk.

BRANCHENYT
Læs også