Boligejere rammes af omstridt rente

Realkreditlån for 200 mia. kr. er bundet op på den omdiskuterede Cibor-rente.

Den danske Cibor-rente kan koste danske boligejere milliarder af kroner hvert år. Krabbe Lars Jyllands-Posten

Det er ikke kun danske virksomheder, der mærker noget til fastsættelsen af Cibor-renten, som det ellers hidtil har lydt.

Cibor bliver brugt af de danske banker, når de låner penge af hinanden, men den påvirker også realkreditlån for 200 mia. kr., der er lånt ud til almindelige danskere.

Den svenske storbank SEB offentliggjorde for nylig en analyse, der viser, at Cibor-renten er fastsat for højt, og hvis den analyse holder stik, så mister de boligejere, der har realkreditlån bundet på Cibor-renten, to mia. kr. om året før skat.

Det skriver Berlingske Business.

Et kontroversielt system

Den omstridte rente bliver fastsat af seks danske banker og to udenlandske ved, at bankerne hver især på daglig basis melder deres bud ind på, hvordan renten skal se ud.

Så sorteres de to laveste og højeste fra, og renten udregnes derefter på baggrund af de tilbageværende fire bud.

Det har vakt bekymring hos Forbrugerrådet og fra politisk hold, at der ikke er noget offentligt tilsyn med fastsættelsen.

Det har heller ikke hjulpet meget på den bekymring, at de to udenlandske banker er britiske Barclays og Deutsche Bank, hvor den førstnævnte allerede er dømt for at svindle med den tilsvarende rente i Storbritannien, og den anden efterforskes for det i Tyskland.

Der er fuld åbenhed

Hos et af Danmarks største realkreditinstitutter afviser man, at der skulle være noget galt i realkreditlånet med Cibor-rente.

"Der er fuld åbenhed om, at visse lånetyper i Realkredit Danmark, herunder FlexGaranti, er baseret på udviklingen i CIBOR-renten. Det gør vi vores kunder opmærksomme på ved indgåelse af låneaftalerne," siger pressechef Kenni Leth, fra Realkredit Danmark, til Berlingske.

Erhvervs- og Vækstminister Ole Sohn (SF) har allerede meldt ud, at han vil få udarbejdet en redegørelse for, om der skal ændres ved hele systemet om fastsættelsen af Cibor-renten.

Bankernes brancheforening, Finansrådet, har tidligere slået fast, at man ikke vil afvise, at der skal laves om på det nuværende system.

 

Læs også