Narkopenge ruller i Europas største bank

Mexicanske narkobaroner har hvidvasket store summer i den britiske storbank HSBC.

Mexicanske narkobaroner har haft nær frit spil til at hvidvaske penge i storbanken, lyder det i rapport. SVANE BO

Enorme pengestrømme fra eksotiske steder som Cayman Islands, Iran, Syrien og Mexico har det med at tiltrække sig opmærksomhed.

En undersøgelseskomite i det amerikanske senat har derfor igennem længere tid undersøgt, om den britiske storbank HSCB, der modtog de uhyre summer, gjorde sig skyldig i hvidvaskning af penge.

Svaret er ja, viser komiteens længe ventede rapport, der udkommer kort før en høring i senatet.

Det fremgår af rapporten, at den ringe kontrol i banken har givet blandt andet mexicanske narkobaroner mulighed for at hvidvaske store mængder narkopenge.

Erkender ansvaret

Undersøgelseskomiteen har arbejdet flere år på sagen og har været igennem næsten 1,5 mio. dokumenter og snakket med 75 medarbejdere i storbanken.

Det grundige arbejde bliver da heller ikke afvist af banken i fokus.

"Vi undskylder og vedkender os vores ansvar. Vi har desuden tænkt os at bruge alle mulige kræfter på at rette op på fejlen og sikre at den ikke gentager sig," lyder det fra banken i en pressemeddelelse.

Banken har allerede udtalt, at der ved høringen vil blive fremlagt nogle konkrete forslag til forbedring af bankens sikkerhed.

HSBC hentede i januar forstærkning i en af det amerikanske skattevæsens topembedsmænd, Stuart Levey, der nu står i spidsen for genoprettelsen af bankens ry.

En syg kultur

Den demokratiske senator, Carl Levin, har siddet som formand for komiteen, og var klar i mælet, da BBC spurgte ind sagen.

"Der er tale om et beskidt system, der giver plads til, at sorte penge kan strømme igennem det amerikanske marked," siger senatoren til BBC.

Flere amerikanske virksomheder inden for den finansielle verden er tidligere blevet idømt milliardstore bøder for at have tilladt hvidvaskning af penge.

Læs også