"Centralbanken bad os om at snyde"

En topchef i skandalebanken Barclays giver rente-sagen en ny drejning.

Jerry del Missier kunne fortælle parlamentet, at selv bankens egen kontrol-afdeling kendte til rente-manipulationen. Foto: Virginia Mayo/AP

Topchefen Bob Diamond fra den britiske storbank Barclays forlod tidligere på måneden sin post godt hjulpet på vej af den engelske centralbankchef, sir Mervyn Allister King.

Direktørens afgang skete efter afsløringen af Barclays omfattende svindel med den vigtige Libor-rente, der påvirker finansmarkeder verden over.

Flere af de implicerede i rente-skandalen har siden været en tur forbi det britiske parlament, for at blive grillet af et par udvalgte parlamentsmedlemmer.

Senest var den højtstående direktør fra Barclays, Jerry del Missier, inde for at blive udspurgt, og han havde en opsigtsvækkende kommentar.

Han forklarede over for parlamentet, at han var overbevist om, at ordren om at manipulere med den vigtige bankrente kom fra Bank of England, der er den engelske centralbank.

Fik ordren af Røver-Bob

Den engelske bankmand fortalte, at han i 2008, da det stod helt skidt til på finansmarkederne, fik ordre fra Bob Diamond om at manipulere med Libor-renten.

Bob Diamond, der af de engelske medier er blevet døbt Røver-Bob, gav ifølge Jerry del Missier ordren efter at have snakket med den daværende engelske vicedirektør for centralbanken, Paul Tucker.

Derfor mente bankmanden del Missier, at det måtte være centralbanken, der stod bag påbuddet om at snyde med den vigtige rente.

Benægter det hele

Både Bob Diamond og Paul Tucker har benægtet, at der skulle være givet en ordre fra centralbanken om at ændre renten.

Men eftersom Jerry del Missier ifølge eget udsagn troede, at rentemanipulationen var godkendt fra højeste sted, gav han hurtigt ordren videre.

Over for parlamentet kunne Jerry del Missier også fortælle, at compliance-afdelingen i Barclays var fuldt ud klar over, at der blev snydt med renten.

Compliance-afdelingen er den interne vagthund i en virksomhed.

Læs også