Warren Buffett gør klar til at trække sig

Den 81-årige mangemilliardær overdrager en del af magten i sit investeringsselskab.

Multi-milliardæren Warren Buffett. Foto: AP/Nati Harnik

Den amerikanske aktie-guru Waren Buffett slipper nu gradvist tøjlerne i sit investeringsselskab Berkshire Hathaway, som han er hovedaktionær i.

Ifølge et interview med Bloomberg Television overlader han nu ansvaret for en større andel af investeringsporteføjlen till to investeringsdirektører,  Ted Weschler på 51 år og Todd Combs på 41 år.

De to direktører er kommet til Berkshire Hathaway for mindre end to år siden, og de har gjort det så godt, at Warren Buffet nu giver dem yderligere magt.

Ansvar for milliarder

For et halvt år siden havde de to direktører fået ene-ansvar for en investeringsportefølje på 2,75 mia. dollars hver ( knap 17 mia. kr. hver).

Det beløb hæver Warren Buffett nu til 4 mia. dollars (knap 25 mia. kr.) for hver.

De to fremadstormende investeringsdirektører får uindskrænket magt og ansvar for hver deres 4 mia. dollars. Selv ikke Warren Buffet kan blande sig i, hvordan direktørerne investerer pengene.

Bestemmer stadig mest

Warren Buffett, der er en af verdens rigeste mænd, vil dog fortsat selv have eneansvaret for hovedparten af investeringsselskabets aktieinvesteringer, der er på ialt 89,1 mia. dollars (544 mia. kr.)

"De har et fantastisk talent," sagde Warren Buffet til Bloomberg om de to direktører. "Jeg har en meget, meget, meget god følelse omkring, hvor vi står nu i forhold til for få år siden hvad angår arvtagere til ledelsen."

Dermed mere end antyder Warren Buffett, at en af de to - eller begge - er udset til at efterfølge ham som direktør for Berkshire Hathaway. Milliardæren har tidligere udtalt, at hans opgaver vil blive delt på flere personer, når han trækker sig tilbage.

Har fået kræft

Warren Buffett blev i foråret diagnosticeret med prostata-kræft, og gennemgår behandling for den i juli og august i år.

Allerede for flere år siden var han begyndt at forberede generationsskiftet i Berkshire Hathaway.

Allerede i begyndelsen af 2011 meddelte investeringsselskabet, at kandidatlisten til at afløse Warren Buffett som bestyrelsesformand var nede på fire navne.

Formanden fundet

I februar i år meddelte Warren Buffett, at bestyrelsen nu havde fundet ud af, hvem der skulle være selskabets bestyrelsesformand, når han fratrådte. Men navnet er hemmeligt. Bestyrelsen har to navne mere som reserve formands-kandidater, såfremt der skulle blive brug for det.

Om sin søn, Howard Buffet, som har været direktør i Berkshire Hathaway siden 1993, har Warren Buffett i år sagt, at denne ville blive en "god ikke-daglig-ledende bestyrelsesformand" - det vil sige en formand, der ikke har dobbeltrolle som administrerende direktør og derfor ikke er del af den daglige operationelle ledelse af selskabet.

Gætterier

Man kan derfor gætte på, at det er Howard Buffett, der skal afløse faderen i bestyrelseslokalet. Men ikke afløse ham som administrerende direktør.

Et andet gæt er, at Warren Buffetts post som øverste daglige chef på direktionsgangen bliver delt ud på de to succesfulde investeringsdirektører Ted Weschler og Todd Combs.

Den største guru

Warren Buffett regnes som den største aktie-guru nogensinde, og den mest succesfulde investor i det 20. århundrede. Han har tilnavne som "Troldmanden fra Omaha" og "Oraklet fra Omaha"

Han har været uovertruffen til at udpege de rigtige investeringer igennem de mere end 40 år, han har stået i spidsen for Berkshire Hathaway.

Hans næse for at vælge de rigtige aktier er så berømt, at alene det, at han investerer i et selskab, får aktiekursen til at stige, fordi en række andre investorer følger trop.

Efterlader næsten alt til velgørenhed

Warren Buffetts personlige formue anslås til at være på 44 mia. dollars (270 mia. kr.). Det beløb er næsten ufatteligt stort, så for at illustrere størrelsen kan eksempelvis nævnes:

Hvis de 270 mia. kr. blev investeret i 3,5-procents danske realkreditobligationer, ville de give en rente på 26 millioner kroner om dagen! Altså mere end 1 mio. kr. i afkast i timen.

Men Warren Buffett ville aldrig lade sig nøje med et afkast på "kun" 3,5 pct.

Warren Buffet har gennem årene givet milliardbeløb til velgørenhed, og han har lovet at forære eller testamentere 99 pct. af sin formue til velgørenhed.

 

Læs også