Aktier: Lukkede positivt men tabte pusten

Det danske aktiemarked lukkede i modsætning til de europæiske markeder i pænt positivt terræn tirsdag.

Men markedet tabte en del af dagens tidlige stigninger hen mod lukketid. C20-indekset steg 0,3 pct. til 467,55.

Investorerne holdt dagen igennem igen frem til den amerikanske centralbankchef, Ben Bernankes, redegørelse for over for Kongressen i Washington. Men Bernanke nævnte ikke specifikke tiltag til at få gang i væksten, men bemærkede, at den amerikanske centralbank er klar til "passende handling".

Bankaktierne tiltrak sig fokus tirsdag for anden dag efter en stribe nyheder fra sektoren.

- Vi har set mange regnskaber, og de ligger overvejende i den pæne ende, og det gør, at markedet ser positivt på begivenhederne, siger chefrådgiver Claus Paaske Larsen fra Nordea.

De seneste dages positive regnskaber fra svenske SEB og norske DNB har trukket de skandinaviske aktier op, men tirsdag fulgte Handelsbankens tal som trods en god indtjening skuffede en anelse.

Danske Bank, der sluttede som suveræn topscorer på ugens første handelsdag, gav sig lidt i tøjret med et fald på 0,9 pct. til 88,05 kr. Fra Nordea kom et lækket regnskab fra bankens norske del med øgede nedskrivninger, men stigende driftsresultat, hvilket tegner godt for hele regnskabet, som offentliggøres onsdag morgen. Nordea-aktien steg 0,6 pct. til 53,05 kr.

Fremrykkede offentliggørelser - frivillige eller ufrivillige - var dagens tema for finansaktierne. Jyske Bank meddelte tirsdag morgen, at Finanstilsynets skærpede regler for de finansielle institutioner betyder, at banken må tage ekstra nedskrivninger på 900 mio. kr. Derfor udsendte banken ganske uvarslet tal for første halvår, selv om regnskabet først officielt kommer den 21. august.

Jyske Banks basisindtjeningen endte ifølge opgørelsen på 1309 mio. kr., mens bundlinjen bød på et underskud før skat på 209 mio. kr. mod et overskud på 318 mio. kr. i samme halvår af 2011. Investorerne straffede Jyske Bank og sendte aktien 3,4 pct. ned til 154,60 kr.

Lundbeck-investorerne fik regnskab fra den amerikanske partner på antidepressiver - Forest Labs. Lundbeck forventer royalty-indtægter fra salget på mellem 500 og 700 mio. kr. i 2012, efter at patentet på det mest sælgende medikament - Lexapro - udløb mod slutningen af marts. Det begrænsede salg i USA til 110,0 mio. dollar i april, maj og juni eller mindre end en femtedel af samme kvartal sidste år, hvor salget løb op i 585,7 mio. dollar. Lundbeck lukkede 0,4 pct. højere i 120,50 kr.

Novo Nordisk-investorerne afventede en beslutning fra de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, om medicinalselskabet Vivus får markedsgodkendelse til fedmemiddel Qnexa. Det bliver i så fald det andet af slagsen, som får lov at ramme det amerikanske marked. Novo Nordisk, der forsøger at få sit diabetesmiddel Victoza godkendt som fedmemiddel, steg 0,2 pct. til 893 kr.

Blandt sidepapirerne lå vagt- og sikkerhedsselskabet G4S fortsat under for problemerne med at levere det nødvendige personale til det forestående OL i London. Efter et tab på omkring 5 mia. af markedsværdien over de seneste tre handelsdage er presset på selskabets topchef, Nick Buckles, stigende og tirsdag måtte han undskylde over for politikerne i Westminster i London.

Tirsdag har både Deutsche Bank og Bank of America Merrill Lynch sluttet sig til rækken af finanshuse, som i de seneste dage har stået i kø for at sænke anbefalingen af papiret. Deutsche Bank sænker sin anbefaling til "hold" fra tidligere "køb," mens Bank of America skærer til "neutral" fra tidligere "køb." G4S lukkede 2,7 pct. lavere i 23,30 kr.

Læs også