Tørke sender kornpriser på rekordkurs

USA er ramt af den værste tørke i 56 år. Det giver danske kornproducenter milliardgevinst.

Voldsom tørke i USA –
her er det i Nashville, Illinois –
sender kornpriserne på
rekordkurs. Foto: Seth Perlman/AP

Alvorlig tørke i USA og Rusland får kornpriserne til at stige eksplosivt på verdens råvarebørser.

De danske kornproducenter har dermed udsigt til en milliardgevinst, mens svineproducenterne, fødevareindustrien og – i sidste ende – forbrugerne kommer til at betale regningen.

Prisen på hvede er på en måned steget næsten 30 pct. og er nu tæt på et niveau, der vil sikre de danske kornproducenter 50 kr. ekstra pr. 100 kg sammenlignet med høsten 2011.

Dermed er der udsigt til, at den totale værdi af høsten stiger omkring 4,5 mia. kr., hvis høstens størrelse bliver gennemsnitlig.

Mens kornproducenterne kan juble over prisstigningerne, er udviklingen særdeles alvorlig for mange svineproducenter og andre landmænd, der er afhængige af at indkøbe foder.

»Nu buldrer pristoget af sted for fjerde gang (2007, 2008, 2010, 2012, red.), og for fjerde gang bliver størstedelen af svineproducenterne kørt over. De har endnu engang undladt at afdække deres indkøb af foder, inden priserne begyndte at stige. En stor del af svineproducenterne har simpelthen ikke troet, at priserne kunne stige så meget,« fortæller markedsanalytiker Palle Jakobsen, Agrocom, der leverer analyser af råvaremarkederne til de danske landmænd.

Prisstigninger trods krise

Han tilføjer, at nogle svineproducenter faktisk har forsøgt at afdække deres indkøb, men er blevet afvist i banken, når de har bedt om finansiering.

»I lighed med mange af spekulanterne i markedet har bankerne konkluderet, at den økonomiske krise formentlig ville dæmpe forbruget og dermed holde kornpriserne nede. Den sammenhæng eksisterer imidlertid ikke. De seneste 40 år har det globale forbrug af korn været konstant stigende på tværs af økonomiske kriser,« siger Palle Jakobsen.

Kornpriserne har nu været stærkt stigende i næsten en måned, og første fase af dette prisrally har i høj grad været drevet af spekulanter.

De reelle forbrugere af korn – svineproducenterne, fødevareindustrien og de store importnationer – vil drive næste fase af prisstigningerne, vurderer Palle Jakobsen.

»Priserne kan sagtens bryde de gamle rekordniveauer omkring 300 euro (pr. ton hvede, red.). Store importnationer som Egypten har heller ikke troet, at priserne kunne fortsætte op, og har derfor endnu ikke afdækket deres indkøb. Lige nu bliver køberne forskrækket hver morgen, når de tænder computeren og læser de seneste alarmerende nyheder om tørke i USA og Østeuropa. Panikken breder sig, og hver dag er der købere, som konkluderer, at »godt nok er priserne vanvittige, men vi tør simpelthen ikke vente længere«. Derfor fortsætter priserne op,« konkluderer Palle Jakobsen.

De alarmerende nyheder kommer fra både øst og vest. Den russiske høst ventes på grund af tørke at falde omkring 20 pct.

Også i Ukraine og Kasakhstan er der udsigt til en væsentligt mindre høst på grund af udbredt tørke. I størstedelen af det østlige EU har markerne været ramt af en ekstremt hård vinter og lider nu under tørke, hvilket også her vil reducere udbytterne.

Værste tørke siden 1956

Mest alvorlig er situationen dog i det amerikanske Midtvesten, som er verdens største og vigtigste kornkammer.

Her er især majsmarkerne hårdt ramt af en tørke, der gennem flere uger har været karakteriseret som den værste siden 1988.

Det amerikanske landbrugsministerium, USDA, har i denne uge offentliggjort nye data for afgrødernes tilstand. Disse data indikerer, at situationen formentlig er værre end i 1988 – der tales nu om den værste tørke siden 1956.

Det skønnes nu, at 38 pct. af majsmarkerne er i ringe eller ekstremt ringe stand.

Ifølge USDA er to tredjedele af de amerikanske delstater ramt af alvorlig tørke. 1.000 kommuner (counties) karakteriseres nu som naturkatastrofeområder, hvilket giver landmændene adgang til særlige støtteordninger.

Vejrudsigten for området lyder på fortsat tørt og varmt vejr, og det er nu så sent på sæsonen, at skaderne i afgrøderne er uoprettelige.

Dyrere mel og brød

Prisstigningerne på råvarebørserne vil i de kommende måneder forplante sig gennem fødevareindustrien og videre ud til forbrugerne i blandt andet Danmark.

»De fleste i industrien skal indgå nye kontrakter på indkøb af korn i løbet af sensommeren, og det bliver til højere priser. Efter den seneste tids prisstigninger på råvarebørserne er der slet ingen tvivl om, at det bliver dyrere at producere mel. De prisstigninger vil i løbet af efteråret forplante sig til detailhandlen,« siger Niels Brinch-Nielsen, formand for Danske Handelsmøller og adm. direktør for Valsemøllen.

Læs også