Ledigheden falder og lønnen stiger

Ledigheden for metalarbejdere er på halvandet år faldet 40 pct., og lønnen ser ud til at stige.

Eksporten får kredit for det spirende opsving fra både virksomheder og lønmodtagere.  Arkivfoto: Lars Hansen

Flere i arbejde og højere løn.

Det er, hvad titusindvis af Dansk Metal-medlemmer i eksportvirksomheder oplever i øjeblikket. Årsagen er, at eksporten er kommet op i gear, og det gavner nu i høj grad de faglærte ansatte på de ca. 6.000 industrivirksomheder, der lever af eksport.

»Det er vist kommet bag på de fleste, at det går så godt. Danske virksomheder og ansatte er fleksible og kan levere høj kvalitet til tiden. I en tid med stor usikkerhed betyder det meget, for kunderne er villige til at betale for den sikkerhed,« siger cheføkonom i Dansk Metal, Allan Lyngsøe Madsen, der peger på vækst i Tyskland og Sverige som afgørende faktorer.

10,8 pct. af Metals 110.000 medlemmer var ved årsskiftet 2010/2011 uden job, og det tal er nu nede på 6,6 pct. Kombineret med, at resultaterne i de lokale lønforhandlinger lader til at overraske positivt og lande på stigninger mellem 1,5 og 2 pct., bliver det sværere at bevare pessimismen. Mange havde forventet nulløsninger i lønforhandlingerne, og eksempelvis i byggeriet kommer de ansatte fortsat til at kigge langt efter mere i lønposen.

»Det ser bedre ud«

Fremgangen skyldes, at eksportvirksomhederne har brugt krisen til at skære til og tilpasset sig den internationale konkurrence. Dem, der er tilbage, er godt gearet til at tage kampen op, vurderer DS Håndværk & Industri, der repræsenterer 2.250 industrivirksomheder med i alt 20.000 ansatte.

»Vi har hørt mange dommedagsprofetier og oplever, at tingene lige så stille ser bedre ud. Vi brugte det fornuftige overenskomstresultat til at opfordre medlemmerne til at holde fast i en positiv udvikling. Her er flere folk i produktionen, og de nye løntal er gode beviser på en stille og rolig fremgang,« siger kommunikationschef, Kristine Lyngbo.

Hun pointerer, at det danske marked stadigt står en smule i stampe, da hverken forbrugerne eller virksomhederne har lyst til at bruge penge.

Godt 225.000 ansatte i industrien, der bl.a. tæller virksomheder som Danfoss, Grundfos og Siemens Wind Power, er job-afhængige af eksporten.

-------

Læs mere i Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag om, hvordan optimismen blomstrer, og tag med på besøg i en virksomhed, der har skabt 80 nye arbejdspladser, øget omsætningen og sikret større markedsandele.

Få digital adgang til artiklerne. Find det abonnement, der passer dig bedst: Klik her

-------

Har du udsigt til den samme lønfremgang og optimisme?

Læs også