Vejle-avis smider annoncør på gaden

Alternativt vil 3F lukke avisen, frygter redaktør.

Ledelsen på Vejle Amts Folkeblad frygter, at 3F vil lukke avisen.  Foto: Jan Dagø

En langvarig faglig konflikt i Vejle breder sig nu til byens avis Vejle Amts Folkeblad.

I marts indledte fagforeningen 3F en blokade af Restaurant Vejlegården, fordi arbejdsgiveren her har tegnet overenskomst med Kristelig Fagforening.

Og nu frygter Vejle Amts Folkeblad, at avisen ikke kommer gaden, med mindre restauranten bliver afvist som annoncør.

Stop for annoncer

HK har nemlig indledt en lovlig sympatikonflikt med 3F, og trykkerne vil ikke lave avisen, hvis restauranten har indrykket annoncer.

Det forklarer avisens redaktør Mogens G. Madsen.

"Den eneste grund til, at vi har måttet droppe annoncerne fra Vejlegården, er at det ellers ville betyde, at avisen ikke ville blive trykt. Der er tale om en lovligt varslet konflikt, hvor man nu har valgt, at konflikten også skal omfatte trykkerier," skriver Mogens G. Madsen i en kommentar i dagens avis. 

Vrede læsere

Redaktøren har fået et hav af henvendelser fra vrede læsere, som er utilfredse med, at avisen bøjer sig for presset fra 3F og HK.

Og han forstår vreden.

"Det er da absurd, at en konflikt, som vi som medie ikke har det ringeste at gøre med, kan betyde, at det er 3F, der får afgørende indflydelse på hvilke annoncer, der må komme i avisen og hvilke, der ikke må. Rent ud sagt -hvad bilder de sig ind. Det er grundlæggende i strid med alt, hvad jeg har lært om det at drive avis, og gøre det ud fra principper om, at ingen udefra skal kunne redigere avisen," skriver han.

Stop konflikten

Men trods redaktørens princip står han ved beslutningen om at udelukke Restaurant Vejlegården som annoncør.

"Det hjælper jo ikke Vejlegården en tøddel at have en annonce i en avis, der ikke kommer ud til læserne," skriver Mogens G. Madsen, der frygter, at en anden beslutning ville true avisens eksistens.

"Vi kunne selvfølgelig vælge at sige, at et princip er et princip, og vi kunne holde fanen højt og hver dag forsøge at få en avis på gaden med en annonce fra Vejlegården. Det har da klart været en overvejelse, da der er tale om meget vigtige principper. Men i sidste ende ville det jo kunne true avisen eksistens, da en avis, der ikke udkommer, ikke har meget fremtid i sig. Og den skalp synes vi ikke, at 3F skal have," skriver han og opfordrer i samme vending 3F til at stoppe konflikten mod restauranten.

"Der skal ikke herske tvivl om, at vi som avis mener, at denne konflikt i bund og grund er forkert. De ansatte på Vejlegården arbejder allerede under en overenskomst, nemlig Krifas, og er godt tilfredse med de løn og arbejdsvilkår, der er gældende," skriver Mogens G. Madsen.

BRANCHENYT
Læs også