Krifa: Vi er en rigtig fagforening

Selv om man er gul, kan man godt være en rigtig fagforening.

Søren Fibiger Olesen Foto: Ole Lind

Selv om 3F har været mål for det meste af kritikken i sagaen om blokaden af restaurant Vejlegården, findes der også et pænt antal kritikere af Kristelig Fagforening (Krifa), som mange anser for at være en snylter på den rigtige fagbevægelse.

Så også Krifa har været i skudlinjen og måttet høre på mindre pæne ord fra 3F's sympatisører. Bl.a. siger kritikerne, at der ikke er tale om en rigtig fagforening, men om en forretning.

»Men vi er en rigtig fagforening, hvis man kan tale om sådan en. Vi hjælper medlemmerne, når der er problemer, og det er grebet ud af den blå luft, at vi ikke holder generalforsamlinger, og at vi bare er en forretning, som nogle hævder. Det siger de, fordi vi taler om medlemmerne som kunder. Men det gør vi, fordi vi kører på forretningsmæssige principper, og det gør vi, fordi det er bedst for vores medlemmer. De har ikke nogen gavn af en opsvulmet organisation," siger Krifas formand Søren Fibiger Olesen. 

Slagsmål mellem organisationer

Han mener, at konflikten i virkeligheden ikke handler så meget om Vejlegården, selv om restauranten naturligvis spiller en hovedrolle.

"Det er et slagsmål imellem to organisationer, fordi 3F mener, at der ikke er plads til Krifa. Derfor har vi også appelleret til en begrænsning i blokaderetten, så en tredjepart ikke skal kunne gå ind og lave blokade, hvis der er en overenskomst mellem to parter," fortæller han.

Det bakker bl.a. Venstre og Dansk Folkeparti, og ifølge Krifa-formanden vil de fremsætte lovforslag om det, og også i regeringspartiet Radikale Venstre har han fundet lydhørhed for sit forslag, men han tvivler på, at opbakningen er så stærk, at De Radikale har lyst til et regeringsopgør på den konto.

Langvarig blokade

På den baggrund forudser Søren Fibiger Olesen en langvarig blokade af Vejlegården, da parterne står stejlt på deres.

"Jeg ser ikke nogen ende på det. Det er ikke realistisk, at 3F trækker sig. Og det ser heller ikke ud til, at restauratøren gør det. Han har sagt, at han hellere vil gå konkurs end indgå overenskomst med 3F."

Indtil videre har 3F's blokade medført, at Vejlegården ikke får hentet skrald og leveret post, idet skraldemændene og Post Danmarks medarbejdere sympatikonflikter med 3F. I sidste uge medførte sympatikonflikten så, at Vejle Amts Folkeblad ikke ville blive trykt, hvis man insisterede på at bringe annoncer for Vejlegården.

Vandt på point

Og det blev mange steder anset som et indgreb i ytringsfriheden, og det fik sagen til at eskalere og blokaden gik fra at være af lokal til landsdækkende interesse, og nettets sociale medier løb over af sympatitilkendegivelser, hvor Vejlegården vandt en sønderlemmende pointsejr.

I løbet af weekenden greb anonyme hackere så til ulovligheder, da de lagde bl.a. 3F's og HK's hjemmesider ned, hvilket bl.a. har konsekvenser for mange dagpengemodtagere.

I dag er HK's side oppe, mens 3F's fortsat er nede og har oprettet en erstatningsside.

BRANCHENYT
Læs også