Fra svin til vin til flop i Danmarks Toscana

Alt tydede på det første overskud på Danmarks største vingård. Så kom en ubuden gæst.

¨FOTO: JOEL PHILIPPON

Danmarks største vingård - Dyrhøjgård på Røsnæs var tæt på at skabe overskud for første gang i år - men så satte den kolde sommer ind og ødelagde en del af de fremspriende drueklaser.

Ærgerligt siger vinbonden Tom Christensen, men sådan er det at være afhængig af klimaet:

- Der er specielt een sort hvor klaserne simpelthen er faldet - de har ikke kunnet tåle kulden og blæsten. Men der er ikke andet at gøre end at håbe på bedre vejr næste år, siger han til DR Sjælland.

Vinbonde ved et tilfælde

Tom Christensen har tidligere været svinebonde men i 2007 købte han Dyrhøjgård og opdagede ved en tilfældighed at den lå på Danmarks bedste jord til vinproduktion. Mange kalder hans marker med 250.000 vinstokke på de skrånende skrænter på Røsnæs for Danmarks Toscana,. I år var han tæt på at skabe om ikke overskud, så dog balance i regnskabet - men det dårlige vejr kom i vejen.

Formanden for danske vinavlere, Jean Becker - med ialt 1.600 medlemmer har heller ikke de store forhåbninger til årets høst:

- Vejret har simpelthen ikke været med vinavlerne i år. Så der er ingen der får overskud alene på produktionen, Hvis man vil begå sig som vinbonde er man nødt til at satse på at kombinere produktionen med turisme.

På Dyrhøjgård tjener man de tabte penge ind på turister, der kommer på rundvisninger og en lang række andre aktiviteter.

 

BRANCHENYT
Læs også